September: hét seizoen voor heerlijke sappige druiven. Liefst zonder pit natuurlijk! Op dit moment liggen er kleine blauwe druiven in het schap van Albert Heijn met de naam SABLE. Klein met een heerlijke zoete smaak. En laten die nu super ideaal zijn voor deze Italiaanse kip met druiven en olijven. Een meer dan perfect nazomer-gerecht.
In principe is dit een EASY PEASY-recept. Kwestie van ingrediënten snijden en kip even aanbraden op het fornuis. Vervolgens gaat het geheel de oven in en na 40 minuten kun je aan tafel. Wat mij betreft mag het zelfs langer wat langer bakken (50 à 60 minuten), zodat het kippenvlees lekker van het bot valt.
Hele kip of kipdelen?
In het recept gebruikt Russell Norman een hele kip. Maar die moet je dan zelf in 8 even grote stukken snijden. Dat is best even een lastig karweitje. Dus vraag je slager of poelier om dat even voor je te doen. Andere optie: gebruik 500 gram kippendijfilet. Dat gaat ook prima. En dat is misschien nog handiger eten.
Schrijver vorig jaar overleden
Het oorspronkelijke recept is afkomstig uit het geweldige Italiaanse kookboek Brutto; De (briljant) eenvoudige keuken van Florence. Geschreven door Russell Norman. Helaas is deze bekroonde Britse auteur en eigenaar van het restaurant Trattoria Brutto in Londen afgelopen november (2023) op 57-jarige leeftijd overleden. Al eerder schreef hij diverse bekroonde kookboeken zoals Polpo en Spuntino.
Francis Wehkamp, Russells Nederlandse uitgever, zegt:
‘Russell Norman was een auteur met visie. Hij stelde hoge eisen aan zijn boeken. Niet uit eigenbelang, maar altijd met gebruiksgemak in het achterhoofd. Polpo was het eerste boek dat uitgegeven werd met een zogenaamde ‘open rug’, waardoor het boek tijdens het koken goed open blijft liggen.’
Ook dit kookboek Brutto heeft diezelfde ‘open rug’. Super handig.
Italiaanse kip met druiven en olijven: seizoensrecept
In het intro van het recept vertel Russell het volgende:
‘Het heeft iets heel bevredigends om de twee belangrijkste oogsten van het seizoen – druiven en olijven – in hetzelfde gerecht te gebruiken. Het contrast tussen de zoete smaak van de een en de doordringende smaak van de ander is heerlijk. Ik vind het er indrukwekkender uitzien om de druiven aan de trossen te laten zitten, maar alleen als ze niet te dik zijn. Pluk ze anders van de steeltjes en gooi die weg.’
Welke wijn bij Italiaanse kip met druiven en olijven?
Malse stevige kip met olijven en druiven. De ingekookte zoetzure saus maakt het onweerstaanbaar. Drink hier een wat vollere Chardonnay bij, bijvoorbeeld deze Italiaanse uit Noord-Italië. Maar rood kan ook. Want zowel salie als olijven zorgen een diepe smaak. Denk aan een rode Rioja Crianza. Of op z’n Italiaans met de Rosso Toscana van Buondonno.
De kersenrode Le Creuset braadpan is mijn culinaire geheime wapen. Deze pan zorgt voor perfect gegaarde gerechten, elke keer weer. Te gebruiken op het fornuis, maar ook in de oven. Een echte musthave voor wie houdt van koken met stijl en kwaliteit!
Italiaanse kip met druiven en olijven
Ingredienten
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 kleine ui in dunne ringen
- 1 kleine wortel geschraapt en in dunne plakjes
- 1 stengel bleekselderij in dunne plakjes
- 1 grote scharrelkip van circa 1½ kg in 8 stukken
- zeezoutvlokken
- zwarte peper
- 200 gram kleine zoete blauwe druiven zonder pit, Sable
- 1 potje Taggiasche-olijven ontpit, uitlekgewicht 66 gram
- 2 tenen knoflook gepeld en in de lengte gehalveerd
- grote handvol salieblaadjes
- 200 ml witte wijn
Extra nodig
- grote ovenvaste braadpan
Bereiding
- Verhit de oven tot 180 °C. Kip in 8 stukken verdelen (of Slager laten doen),
- Verhit de olijfolie in een heel grote, ovenvaste gietijzeren braadpan. Smoor de ui, wortel en bleekselderij circa 10 minuten tot ze zacht zijn.
- Bestrooi de stukken kip met zeezoutvlokken en peper en leg ze in de pan. Bak ze 12-15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Draai het vuur laag.
- Voeg toe aan de kip: druiven, olijven, knoflook en salieblaadjes toe. Schep alles een paar minuten om. Schenk er twee derde deel (140 ml) van de witte wijn bij en zet de braadpan zonder deksel 30 minuten in de oven.
- Controleer na 30 minuten de inhoud van de pan, verhoog de temperatuur dan naar 200 °C en zet de pan nog 20 (tot 30) minuten in de oven terug.
- Schep de kip, olijven en druiven in een grote serveerschaal met de knoflook en kleverige salieblaadjes en dek af.
- Zet de braadpan op hoog vuur en blus de braadsappen met de rest van de witte wijn tot het na een paar minuten tot een kleverige saus is ingekookt. Schenk de saus over de kip en serveer.
- Lekker met aardappelpuree, of gewoon met lekker brood en een salade met bittere slablaadjes.
Het kookboek Brutto
Prachtig kookboek met gerechten uit de Toscaanse keuken. Boordevol eenvoudige recepten met weinig ingrediënten. Gerechten die ook op tafel staan bij restaurant Brutto in Londen. Heel mooi vormgegeven. Bijzonder is de ‘open rug’.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Brutto; de (briljant) eenvoudige keuken van Florence.
Auteur : Russell Norman
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 2412
Prijs : € 39,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen