Basisrecept

Ingelegde citroenen: zo maak je het zelf!

Ingelegde citroenen; gebruik jij ze weleens? Het is een onmisbare smaakmaker in de keuken van het Midden-Oosten en Marokko. Ook Ottolenghi is er dol op! Je koopt ze kant-en-klaar in de supermarkt of Turkse winkels. Maar zelf maken kan ook. Supersimpel, het kost alleen tijd om de smaken op elkaar te laten inwerken. Bovendien véél lekkerder als je ze zelf maakt.

Citroenen om in te maken

Inmaken begint tegenwoordig een echte trend te worden. In vroeger tijden deden onze grootouders niet anders. Het conserveren van fruit en groente was noodzakelijk om de winter door te komen. Door de toevoeging van zuur of zout werden producten langer houdbaar gemaakt. Denk aan zuurkool, augurken, komkommer of atjar. In feite is het maken van ingelegde citroenen op dezelfde leest geschoeid. Citroenen worden langer houdbaar gemaakt door zout. Maar hierdoor verandert ook de smaak en de structuur.

Bijzonder ruilconcept met klanten

Inmaken is ook de ware passie van het echtpaar Alex Elliott-Howery en James Grant uit Sydney (Autralië).

het echtpaar Alex Elliott-Howery en James Grant uit Sydney
Echtpaar Alex Elliott-Howery en James Grant uit Sydney

En dat is te lezen en te zien in hun inspirerende kookboek ‘Puur & Makkelijk’. Hun verhaal start bij de opening van het buurtcafé ‘Cornersmith’, waar ze de nadruk wilden leggen op duurzaamheid, seizoensteelt, het werken met lokale producten en beperken van afval.

Na een tijdje introduceerden ze ook een ruilconcept waarbij de klanten hun zelfgekweekte groenten en fruit konden ruilen voor een kop koffie om een inmaakproduct. Iedere maandag was de zaak gesloten, want dan moest er worden ingemaakt. En nu is er dan ook nog een kookboek met de titel Puur & Makkelijk. Boordevol inmaakrecepten (zoals deze ingelegde citroenen) én de favorieten van het eetcafé.

 

RECEPT INGELEGDE CITROENEN

1 pot van 1 liter of 2 potten van 500 ml20 minuten

Ingrediënten

  • 10 biologische citroenen (ca. 1,5 kg)
  • 100 – 150 gram zout
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 pimentbes
  • 5 zwarte peperkorrels

Stap 1

Steriliseer eerst de potten. Dat doe je als volgt. Was de potten in heet water met soda. Spoel ze grondig na. Zet ze dan in een koude oven. Verwarm de oven tot 110 °C en laat de potten, zodra die temperatuur is bereikt, nog ca. 10 minuten in de oven staan tot ze droog zijn. Haal ze uit de oven.

Steriliseer de deksels en/of rubber ringen door ze in een pan met kokend water te leggen. Kook ze ca. 5 minuten, laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Ze moeten volledig droog zijn voor gebruik.

Stap 2

Snijd de citroenen in kwarten. Schep 1 eetlepel zout op de bodem van de pot. Leg een paar lagen gesneden citroenen in de pot en druk ze goed aan om er zo veel mogelijk sap aan te onttrekken. Stop de gekozen specerijen aan de zijkant van de pot. Strooi en een laag zout over en maak een nieuwe laag citroenparten. Herhaal deze lagen tot de pot vol is. Vergeet niet om het fruit daarbij steeds aan te drukken. Aan het eind moet al het fruit volledig onder het gezouten sap staan. Pers 2 citroenen uit en giet het citroensap erbij. Vul eventueel aan met koud water.

Ingelegde citroenen zelfgemaakt
Ingelegde citroenen zelfgemaakt

Laat 1 cm ruimte tussen de bovenkant van het fruit en het deksel van de pot. Als het gezouten fruit namelijk het deksel raakt, wordt het metaal aangetast. Sluit de potten. (Ik gebruikte een weckpot met rubberen ring van 1 liter. Die heb ik gevuld met 8 citroenen (in kwarten), + plus 2 citroenen uitgeperst)

Stap 3

Laat de pot met citroenen minimaal 6 weken op een koele, donkere plek staan voordat je er eentje openmaakt.

De citroenen zijn klaar als het zout volledig is opgelost en in een geleiachtige vloeistof is veranderd. Ingelegde citroenen blijven jarenlang goed, maar bewaar geopende potten in de koelkast!

 

Hoe gebruik je ingelegde citroenen?

Zodra je een pot op voorraad hebt, ga je het steeds meer gebruiken. Het is een heerlijke oppepper. Meestal gebruik je alleen de schil en die snijd je dan in kleine stukjes. Deze gerechten zijn aanraders:

Tajine met kip en olijven

-Heek met chorizo uit de oven

-Couscous met venkel en kikkererwten

Marokkaanse kip met olijven

Calamares met tomaat

Tajine van kip en olijven
Tajine van kip en olijven

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

Het kookboek

Inspirerend kookboek boordevol originele recepten voor elk moment van de dag. Bovendien laat het ook zien hoe je seizoensproducten kunt conserveren: van chili-jam, tomatensaus, mosterd tot  ingemaakte rode druiven en gefermenteerde ananas-chilisambal.

Bestellen kun je hier:

Cover Puur & Makkelijk Titel : Puur & Makkelijk
Auteur : Alex Elliott-Howery en James Grant
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 238 4
Prijs : € 25,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit ingelegde citroenen recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *