Meatless Monday

Indiase pompoencurry met spinazie

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Heb je nog een halve flespompoen over en weet je niet wat je ermee moet doen? Dat overkwam mij onlangs na het testen van deze gezonde groentestoofpot met orzo. Natuurlijk kon ik die prachtige pompoen niet laten liggen, dus besloot ik een heerlijke Indiase pompoencurry te maken, geïnspireerd door een recept uit de Volkskrant. Het resultaat? Een smaakexplosie waar je van blijft genieten!

Pompoen wel of niet schillen?

Pompoenen zijn er in alle soorten en maten, en sommige hoef je zelfs niet te schillen, zoals de flespompoen. Ook de oranje Hokkaido en de groene Kabocha pompoen hebben een eetbare schil, wat ideaal is voor snelle en gemakkelijke gerechten. Heb je echt weinig tijd? Dan zijn kant-en-klare pompoenblokjes uit de supermarkt een perfecte oplossing!

Pompoen in alle soorten en maten
Pompoen in alle soorten en maten

 

Welke wijn bij Indiase pompoencurry?

Deze Indiase pompoencurry met kikkererwten is een smaakvolle, heel licht pittige, romige curry met beetgare pompoen. Licht notig van smaak door de kikkererwten. Griekse yoghurt als topping verfrist. Drink er een Pinot Gris uit de Elzas of een Viognier bij. Die sluit helemaal aan op het zacht-romige van de kokosmelk. Ook de Gewürztraminer uit de Elzas past uitstekend. Andere optie is een stevige rosé, bijvoorbeeld Tavel. Die kan de koriander goed de baas.

Indiase pompoencurry met spinazie (2)

Indiase pompoencurry

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 45 minuten
Snel te maken curry met stukjes pompoen en kikkererwten. Lekker met rijst en mangochutney.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 1 ui in halve ringen
  • 3 cm verse gember geraspt (20 gram)
  • 1 rode peper fijngesnipperd of ½ theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook uit de knoflookpers
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel garam masala
  • ½ flespompoen in stukjes, niet geschild (400 gram)
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kikkererwten afgespoeld (uitlekgewicht 400 gram)
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 zak babyspinazie 100 gram
  • 15 gram verse koriander

Erbij

  • rijst
  • Griekse yoghurt (5%)
  • mangochutney

Bereiding
 

  • Snijd de ui in halve ringen, rasp de gember en snijd de rode peper in stukjes.
  • Verhit de olie in een pan en bak de ui, knoflook en gember ca. 3 minuten. Roer de rode peper, alle specerijen en pompoen erdoor en bak ca. 1 minuut mee.
  • Blus af met 1 eetlepel witte wijnazijn. Voeg toe: tomaten, kikkererwten en kokosmelk. Breng aan de kook. Laat de curry ca. 25 minuten afgedekt zachtjes koken tot de pompoen gaar is.
  • Snijd intussen de koriander fijn.
  • Voeg de spinazie toe aan de curry en laat ca. 3 minuten zachtjes meekoken. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met koriander.
  • Lekker met rijst, wat yoghurt en mangochutney.

Indiase raita ter verfrisssing

Normaal gesproken eet je bij dit Indiase pompoencurry recept de traditionele yoghurtsaus ter verfrissing: zogenaamde Raita. Zie hier het recept.

Raita, een verfrissende yoghurtsaus uit het kookboek De Bijbel van de Indiase keuken
Raita, een verfrissende yoghurtsaus uit de Indiase keuken

Meer vegetarische curries

Op zoek naar meer vegetarische curry recepten uit India? Deze vier zijn ook meer dan verrukkelijk.

  • Indiase zoete aardappelcurry: snel te maken kikkererwtencurry met stukjes zoete aardappel. Lekker met rijst en mangochutney.
  • Paneercurry uit India: makkelijke Indiase curry van stukken paneer (verse kaas) in een pikante maar romige tomatensaus.
  • Chana masala van Soenil: dit authentieke curry recept is van sterrenniveau, afkomstig van tweesterrenkok Soenil Bahadour.
  • Aubergine curry van Emma: Romige aubergine in een kruidige, licht pikante tomatensaus. Frisse korianderyoghurt maakt het helemaal af.
  •  
Kikkererwtencurry met zoete aardappel Spicy Channa Masala with chickpeas. Snel-klaar recept
Kikkererwtencurry met zoete aardappel

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!