Meatless Monday

Indiase aardappels met paneer en chutney-mayo

Is het recept Indiase auberginecurry goed bevallen (hier in huis is het een grote favoriet!)? Probeer dan ook eens dit Indiase aardappelgerecht van Emma de Thouars. Waanzinnig lekker! Het specerijenmengsel Chaat Masala is hier van essentieel belang. Daar moet je iets meer moeite voor doen. Maar heb je het eenmaal in huis, dan is verliefdheid snel in zicht.

Het recept komt uit het kookboek Amazing Asia Vega van Emma de Touars. In het intro zegt zij het volgende:

Portret Emma de Thouars
Portret Emma de Thouars

Deze aardappels zijn totaal over de top, eigenlijk een soort loaded fries maar dan lekker. Een waar spektakelstuk. De smaak van de aardappels is sowieso al hemels, en als je ze dan ook nog door de chutneymayonaise haalt weet je werkelijk waar niet wat je overkomt.’

 

Welke wijn bij Indiase aardappels met paneer?

Dit aardappelgerecht is complex van smaak: pittig, lichtzuur met krokant gebakken ui en een kruidige mayonaise. Drink hier een rosé (chiaretto) bij met een klein zoetje zoals die van Monte del Frà uit Veneto. Die pakt alle smaken goed op, en is tegelijkertijd lekker verfrissend.

Wat is Chaat Masala?

Het is een waanzinnig specerijenmengsel dat in India vaak over chaat (kleine hapjes) wordt gestrooid. Chaat masalaVerwar dit niet met gewone masala (soort kerriepoeder), zoals de Hindoestaanse masala of de garam masala. Heerlijk op gebakken aardappels zoals in dit gerecht, maar ook lekker op een gekookt eitje of roerei, fruitsalade of gewoon een boterham met kaas.
De samenstelling kan nog weleens veranderen, maar vaak zit er gemberpoeder, asafoetida en ajowan-zaad (lijkt op komijn) doorheen. Maar het allerbelangrijkste ingrediënt is mangopoeder (amchur). Dit zorgt voor de specifieke fruitige smaak: zuur, maar ook een beetje zoet.

Helaas moeilijk verkrijgbaar. Niet te koop bij de gewone toko, maar wel bij een meer gespecialiseerde Indiase toko. Ik kocht het zelf online bij de Kruidenkaravaan (€ 3,95).

Wat is paneer?

Paneer is een Indiase verse kaas die heel stevig en vettig is. Hij wordt gemaakt van koe- of buffelmelk en wordt doorgaans vers gegeten. Maar hij is ook heel geschikt om in blokjes te snijden en dan te bakken of te grillen. Of toevoegen aan een curry, zoals in deze Indiase spinaziecurry. Te koop bij AH en Jumbo van het merk Apatina, of anders bij de toko.

Maar je kunt het ook zelf maken: zie ook recept spinaziecurry.

 

Chaat Masala aardappelen uit het kookboek Amazing Asia Vega van Emma Thouars

Chaat masala aardappelen met paneer

Bereiding: 45 minuten
Uit het kookboek Amazing Asia Vega komt dit waanzinnig lekkere Indiase aardappelgerecht. Op smaak gebracht met het specerijenmengsel chaat masala. De chutneymayonaise met verse kruiden maakt het helemaal af!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • neutrale olie om in te bakken
  • 2 uien
  • Maldonzout
  • 200 gram paneer
  • 1 bakje koriander 15 gram
  • 1 grote groene chilipeper
  • 1 eetlepel chaat masala kruidenmix, te koop bij Indiase toko’s*
  • 1 limoen
  • 3 takjes munt
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 4 eetlepels mayonaise

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 220℃. Schil de aardappels en snijd in stukken. Doe de aardappels in een pan met ruim gezouten water en kook ze 10 minuten. Giet af en laat even uitwasemen. Meng de aardappels in een ovenschaal met een paar eetlepels olie en bak 20 minuten in de oven.
  • Maak intussen de ui-crispies: snijd de uien zo dun mogelijk, eventueel met een mandoline. Verhit 1 cm olie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak de ui in circa 10 minuten goudbruin, Kijk uit dat het niet te hard gaat, de olie moet de hele tijd zachtjes pruttelen. Draai daarvoor het vuur eventueel iets lager en soms weer hoger. Schep regelmatig om. Giet de uien af in een zeef boven een kom om de olie op te vangen. Doe de crispies op een met keukenpapier bekleed bord. Spreid uit in 1 laag en breng op smaak met zout. Laat helemaal afkoelen.
  • Snijd de paneer in blokjes van 1 bij 1 cm. Schep na 20 minuten de aardappels om en voeg de paneer toe. Bak nog 10 minuten in de oven.
  • Hak 1/3 deel van de koriander fijn en snijd 3/4 van de groene peper in dunne ringetjes. Doe samen met de chaat masala in een kom die groot genoeg is om de aardappels te husselen. Rasp de limoen erboven en pers hem uit. Bewaar het sap voor de chutney.
  • Maak de chutney: haal de blaadjes van de munt. Hak de rest van de koriander en chilipeper grof. Pureer de munt, koriander en peper met de yoghurt en ½-1 eetlepel limoensap in het bakje van de staafmixer. Breng op smaak met zout. Doe de mayonaise in een bakje. Schep de chutney erop en meng de bovenkant een beetje.
  • Haal de aardappels en paneer uit de oven en doe in de kom bij het chaat masala mengsel. Hussel de aardappels goed, zodat ze allemaal bedekt zijn. Proef en breng evt. op smaak met zout. Doe de aardappels terug in de ovenschaal en leg de ui-crispies erop. Serveer met de chutneymayo. Lekker met komkommersalade.

Het Kookboek: Amazing Asia Vega

Kleurrijk Kookboek met vegetarische Aziatische gerechten. Gemaakt door de Nederlandse Emma de Thouars. Ze werkte o.a. voor 24 Kitchen, AllerHande, Lindenhoff en Dun Yong. Ze schreef eerder het Kookboek Amazing Asia waarmee ze veel lof oogste. In augustus komt haar derde boek uit Emma’s Amazing Asia Tofu.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover Amazing AsiaTitel : Amazing Asia Vega
Auteur : Emma de Thouars
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 3880 989 2
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept