Meatless Monday

Ikariaanse eeuwigheidsstoof (vegan)

Hoe word je ouder dan 100 jaar? Ja, dat wil iedereen misschien wel. Tenminste, mits je ook gezond blijft. Er zijn 5 gebieden in de wereld waar mensen met gemak 100 jaar worden. Dit zijn Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië). Ze leven daar heel gezond en eten over het algemeen veel verse groenten, kruiden (oregano, rozemarijn, salie) en weinig vlees. En nu is er ook een kookboek, een New York Times-bestseller nog wel, met 100 recepten (lees hier de recensie van Anita Ootjers). En deze zeer verrassende vegan stoofschotel van het Griekse eiland Ikaria staat in dat boek. Proberen meer dan waard! Je zult echt versteld staan hoe smaakvol deze zwarte bonen schotel is. Geen extra salade of vlees nodig.

Welke wijn bij Ikariaanse eeuwigheidsstoof met zwarte bonen?

Deze zwarte bonen schotel smaakt kruidig en is heel smaakvol met de dille op de achtergrond. Drink er een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc bij, bijvoorbeeld die van wijnhuis Jordan met een klein beetje houtlagering. Die verfrist het geheel en heeft toch voldoende power.

2 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 grote rode ui, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 venkelknol, gehakt
  • 1 blik zwarte bonen óf zwarte oogbonen (uitlekgewicht 225 gram), uitgelekt*
  • 1 grote, stevige, rijpe tomaat, fijngehakt
  • 2 theelepels tomatenpuree, verdund met 60 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 gram dille, fijngehakt
  • zout (naar keuze)

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en venkel toe bak de groenten circa 12 minuten tot ze zacht zijn. Roer ze af en toe door.

Stap 2

Voeg de zwarte bonen toe en roer ze goed door de groenten. Voeg  tomaat en de aangelengde tomatenpuree toe en schenk er nog zoveel water (ca. 100 ml) bij dat het mengsel er bijna mee wordt bedekt. Voeg de laurierblaadjes toe. Breng het bonenmengsel aan de kook, doe de deksel op de pan, draai het vuur lager en laat het ca. 10 minuten zachtjes koken.

Stap 3

Voeg de gehakte dille en naar smaak zout toe. Laat de bonen nog ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Verdeel over 2 borden. Schenk er aan tafel, naar smaak, extra olijfolie over.

*In het oorspronkelijke recept worden zwarte oogbonen gebruikt. Ik heb ze vervangen door zwarte bonen uit blik, omdat die beter verkrijgbaar zijn!

Bestellen kun je hier:

Cover - Het blue zones kookboek-Titel : Blue zones kookboek, 100 recepten om 100 mee te worden
Auteur : Dan Buettner
Uitgever : Uitgeverij Het Spectrum
ISBN : 978 90 000 371 556
Prijs : € 25,00

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *