Meatless Monday

Hummus van bietjes en walnoot

Weleens zijdezachte hummus gegeten? Het is een dikke witte spread gemaakt van kikkererwten, een recept afkomstig uit de Arabische keuken. Vandaag maken we een alternatieve versie op basis van rode bietjes. Dit recept komt uit het kookboek Doordeweeks van Hugh Fearnly-Whittingstall van River Cottage. Hij schrijft: “Deze glorieuze paarse mix -een openbaring voor mensen die denken dat ze niet van bietjes of walnoten houden- is heerlijk met knapperige rauwkost, tussen twee boterhammen met geitenkaas of met een stuk platbrood om erin te dippen”. Ook heerlijk als dip bij de borrel of op je buffettafel.

4 personenca. 10 minuten
 

Ingrediënten

  • 50 gram walnoten
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 25 gram oud brood, zonder korstjes
  • 300 gram gekookte bietjes, ontveld en in stukjes
  • 1 eetlepel tahini (sesamzaadpasta)
  • 1 grote teen knoflook, geplet
  • sap van 1 citroen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • (olijf- of koolzaadolie)

Stap 1

Rooster de walnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur ca. 3 minuten tot ze beginnen te geuren. Schep ze uit de pan. Rooster het komijnzaad ca. 1 minuut in dezelfde pan terwijl je de pan constant schudt, tot de zaadjes donkerder worden en beginnen te geuren. Kijk uit dat ze niet verbranden. Stamp de zaadjes fijn in een vijzel of specerijenmolen.

Stap 2

Scheur het brood in stukjes, doe het met de walnoten in een keukenmachine of blender en maal alles fijn. Voeg de bietjes toe, samen met de tahini, knoflook, 1 theelepel komijn, de helft van het citroensap, zout en peper en zet de machine weer aan tot het een dikke pasta is geworden. Proef het mengsel en voeg eventueel extra komijn, citroen, zout en of peper toe en zet de machine weer aan tot je blij bent met het resultaat. Roer er eventueel een scheutje olie door. Zet in de koelkast, maar laat het op kamertemperatuur komen voor je de hummus op tafel zet.

Welke wijn drinken we erbij?

Deze alternatieve hummus smaakt fris, aards en licht zoet-zuur. Aangevuld met een kruidige komijnsmaak. Goede begeleider van bietjes is een pinot noir. Hierin komt zowel het aardse, als het lichte zoetje terug in de aroma’s van zowel gerecht als wijn.

 

Kookboek DoordeweeksKookboek Doordeweeks

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Het boek laat zien hoe goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten het hart van elke familiekeuken kunnen vormen.

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Doordeweeks. River Cottage.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1440 9/NUR 440
Prijs: € 24,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties in je mailbox? Geef je hier op.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *