Bij de thee

Havermoutkoek met appel

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Supermakkelijk, geen mixer nodig. Enkel een pan, smelten, roeren, raspen en in de vorm. Iedereen kan dit en daarom is dit ook een heerlijk recept om thuis te maken. Ik zorg altijd dat ik deze havermoutkoek met appel in de vriezer heb liggen. Krijg ik onverwacht visite, dan warm ik de koek na het ontdooien even op in de oven en hebben we iets lekkers bij de thee!

Ben jij ook zo’n bak-fanaat? Zit je ook weer gekluisterd voor de buis op zondagavond, kijkend naar Heel Holland Bakt? Nou ik wel. Na elke uitzending bekruipt mij het gevoel: ‘Ik wil ook zo’n taart bakken’. Herken je dat?

Na elk seizoen verschijnt er een kookboek met recepten van de winnaar. Afgelopen seizoen 2019-2020 streek Anouk Glaudemans met de eer. In het kookboekje Heel Holland Bakt Thuis vind je een aantal van haar recepten, zoals bijvoorbeeld de kersen-desserttaart of de plantaardige lemon-meringuetaart. Daarnaast technische hoogstandjes van Robèrt van Beckhoven himself.
Deze supersimpele havermoutkoek met appel is een van hun favorieten.

18 blokjes15 minuten + 40 minuten baktijd

Ingrediënten 

  • 200 gram boter
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram havermout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 jonagold appels
  • 1 theelepel kaneel
  • extra: rechthoekige bakvorm van 18 x 25 (of 28 cm), bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem Smelt de boter op laag vuur in een middelgrote pan. Haal de pan van het vuur. Roer de basterdsuiker door de gesmolten boter, gevolgd door de havermout. Roer tot slot het zelfrijzend bakmeel erdoor.

Stap 2

Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de bakvorm en druk goed aan. Zorg dat de bodem gelijkmatig bedekt is. Rasp de appels grof. Je hoeft de appels niet te schillen. Breng de geraspte appel op smaak met de kaneel. Verdeel de appel gelijkmatig over de deegbodem en druk licht aan. Verkruimel het overige deeg grof, verdeel deze grove kruimels over de geraspte appel en druk licht aan.

Stap 3

Zet de bakvorm op het rooster in het midden van de oven en bak de koek in 40 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen in de vorm. Keer de vorm en verwijder het bakpapier. Snijd de koek in vierkantjes.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Heel Holland Bakt Thuis Titel : Heel Holland Bakt Thuis
Auteur : Anouk Glaudemans-van der Krabben
Fotografie: Mitchell van Voorbergen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 7808 8
Prijs : € 24,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Eén reactie op “Havermoutkoek met appel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *