Voor het weekend

Hartverwarmende mediterrane maaltijdsoep met chorizo

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Hiep, hiep, hoera; even aandacht voor de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus. Want dit weekend krijgt hij de Johannes van Damprijs uitgereikt. En dat is heel bewonderingswaardig! Deze Nederlandse oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon met buitengewone verdiensten in de gastronomie. Daarom een overheerlijk weekendrecept (mediterrane maaltijdsoep met chorizo) uit zijn koker; afkomstig uit zijn allernieuwste kookboek ‘10 jaar Dagelijkse kost’. Hij noemt dit gerecht: Zuiderse soep met chorizo. Gefeliciteerd Jeroen!!!

Wat zegt de jury?

Uit het juryrapport komt naar voren: ‘Met zijn enthousiasme en gastronomische kennis van zaken is Jeroen Meus uitgegroeid tot dé ambassadeur van de Vlaamse keuken, maar ook van vele internationale keukens en culinaire tradities. Hij heeft miljoenen Vlamingen en Nederlanders geïnspireerd om zelf in de keuken aan de slag te gaan en de belangstelling voor de gastronomie aangewakkerd. Daarbij is hij nooit het sociale aspect van het eten uit het oog verloren. Meus laat zien dat het koken verschillende culturen en achtergronden dichter bij elkaar kan brengen.’

 

Welke wijn bij mediterrane maaltijdsoep?

De soep is kruidig en met een duidelijke tomatensmaak. Lekker gevuld met verse groenten en kikkererwten. Drink hier een frisse, kruidige rosé bij. Eentje uit Navarra bijvoorbeeld. Stevig, kruidig maar ook verfrissend.

Mediterrane maaltijdsoep met chorizo van Jeroen Meus uit het kookboek 10 jaar Dagelijkse kost
Zuiderse soep met chorizo en crostini van Jeroen Meus
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 45 min
Heerlijk kruidige tomatensoep met groenten, kikkererwten en zachtkruidige chorizo. Vooral de krokante crostini’s met homemade tapenade maken het helemaal af.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 200 g chorizo licht pittig van Stegeman
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 uien fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook uit de knoflookknijper
  • 3 dikke wortelen (200 gram)
  • 4 stengels bleekselderij in stukjes
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 blik kikkererwten uitlekgewicht 265 gram
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 liter kippenbouillon tabletten
  • 1 laurierblaadjes
  • 2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
  • 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt

Tapenade

  • 100 g fijne zwarte taggia olijven ontpit
  • 3 reepjes zoute ansjovis op olie
  • sap van ½ citroen

Crostini

  • 1 stokbrood plakjes van 1 cm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • gedroogde oregano
  • zout cayennepeper

Bereiding
 

  • Trek het vel van de chorizo, en snijd de chorizo in blokjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan. Bak de blokjes in ca. 5 minuten op een matig vuur uit. Roer regelmatig. Zet daarna het vuur zachter.
  • Snijd intussen de uien fijn. Voeg toe aan de chorizoblokjes. Snijd 2 teentjes knoflook in stukjes en plet ze tot pulp; laat ca. 2 minuten meestoven. Snijd de wortelen in kleine blokjes. Snijd ook de selderijstengels in kleine stukjes. Voeg wortel en bleekselderij toe aan het uimengsel en bak ca. 3 minuten op hoog vuur mee.
  • Voeg daarna de tomatenpuree toe en roer; laat een minuutje meebakken op een zacht vuur. Laat intussen de kikkererwten uitlekken en roer door het groentenmengsel. Voeg toe: tomatenstukjes + sap toe, kippenbouillon, laurierblaadje en Italiaanse keukenkruiden. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat de soep ca. 45 minuten sudderen op een zacht vuur. Breng op smaak met zout en cayennepeper.
  • Maak intussen de tapenade. Doe de olijven, de ansjovis, het citroensap en een klein snuifje cayennepeper in de beker van de blender; voeg eventueel een scheutje olijfolie toe. Mix alles glad tot een tapenade en proef. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het stokbrood in schijfjes van ruim 1 cm. Wrijf met het laatste teentje knoflook over het brood. Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op de bakplaat, sprenkel er wat olijfolie op en leg het brood erop. Sprenkel ook nog wat olijfolie over het brood en bestrooi er een snufje gedroogde oregano. Bak de sneetjes in ca. 10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Smeer op elk sneetje stokbrood wat tapenade. Schep de soep in diepe borden en bestrooi met peterselie. Serveer met crostini’s met tapenade.

 

Het kookboek: 10 jaar dagelijkse kost

Sinds 2010 kookt Jeroen Meus iedere werkdag een lekkere en simpele maaltijd voor de kijkers van de zender Eén van de Belgische televisie. Heerlijke doordeweekse gerechten, van stamppot en gehaktballen tot curry, soep en salade. Met dit kookboek viert hij zijn 10-jarig jubileum met 250 (niet eerder gepubliceerde) nieuwe recepten.

Winterse salade met pompoen, feta en walnoten uit het kookboek Winterkost van Jeroen Meus
Winterse salade met pompoen, feta en walnoten

Meer van Jeroen Meus?

Inmiddels staan al 11 recepten van hem op I Love Food & Wine! Allemaal toppertjes:

Bestel het kookboek hier:

Cover 10 jaar Jeroen MeusTitel : 10 jaar Dagelijkse Kost
Auteur : Jeroen Meus
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 3779 0
Prijs : € 39,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept