Deze feestelijke preitaart met zoete gekaramelliseerde prei en knapperige walnoten is een ideaal vegetarisch voorgerecht voor de komende kerstdagen. Je maakt hem volgens het principe van de tarte tatin. Je weet wel, zo’n Franse omgekeerde appeltaart. Deze hartige tarte tatin is zelfs helemaal vegan. Een hij smaakt net zo goed als hij eruitziet.
Het recept is afkomstig uit het charmante kookboekje A Very Vegan Christmas met 70 recepten voor de feestdagen. Geschreven door de Britse foodstylist Sam Dixon. A Very Vegan Christmas biedt dé oplossing voor het jaarlijkse vraagstuk: ‘wat eten we met Kerst?’ Vader wil het liefst klassiek, je tante eet vlees noch vis, je partner is een carnivoor en kindlief eet geen dierlijke producten. Onmogelijk gedoe? Nee! Met de recepten uit dit feestelijke kookboek krijg je iedereen blij aan tafel.
Welke wijn bij hartige tarte tatin met prei?
De krokante taart smaakt héél lichtzoetig en is lekker knapperig door het bladerdeeg en de walnoten. Wij dronken er een verukkelijke rode wijn bij, namelijk de Montefalco Rosso di Filippo uit Italië. Dat was een goede match.
Hartige tarte tatin met prei (vegan)
Ingredienten
- 4 grote stronken prei wortelaanzet en groene toppen verwijderd, schoongemaakt en in de lengte gehalveerd
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- 3 takjes tijm alleen de blaadjes
- 100 gram walnoten in stukjes
- 1 rol vers bladerdeeg koeling 270 gram
- 2 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 25 gram plantaardige boter
- 2 eetlepel appelciderazijn
Extra nodig
- bakplaat, bakpapier, kwastje, ovenvaste koekenpan (Ø ca. 24 cm)
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Leg de gehalveerde stronken prei op een met bakpapier belegde bakplaat. Verdeel de olijfolie erover met een kwastje. Bestrooi met zout, peper en de tijmblaadjes. Rooster de prei ongeveer 20 minuten tot ze zacht en licht verkleurd zijn. Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Snijd de geroosterde prei op maat, zodat deze in de ovenvaste koekenpan past.
- Verwarm intussen de (droge) koekenpan op matig vuur en rooster de walnoten ongeveer 3 minuten tot ze licht verkleurd zijn. Houd de walnoten op een bord apart. Voeg toe aan de koekenpan: basterdsuiker, plantaardige boter en appelciderazijn. Verwarm op laag vuur tot de basterdsuiker is opgelost.
- Rol intussen het bladerdeeg uit en leg op een schoon werkblad. Snijd er een cirkel uit die ongeveer 2,5 cm groter is in doorsnede dan de koekenpan.
- Haal de koekenpan van het vuur. Strooi de walnoten over de karamel en leg de geroosterde stronken prei netjes naast elkaar op de karamel en de noten. Leg de ronde plak bladerdeeg eroverheen, stop het overhangende deeg rondom in. Prik met een vork het deeg in en bak de taart ongeveer 25 minuten of tot het deeg goudbruin is.
- Draag ovenwanten als je de taart uit de oven haalt. Laat de taart een paar minuten rusten. Leg een bord dat net iets groter is dan de pan op de pan en keer beide voorzichtig om zodat de taart op het bord terechtkomt. Snijd de taart in 6 punten. Gebruik een steakmes, omdat het lastig is om de prei door te snijden.
Notities
Het kookboek A Very Vegan Christmas
Klein charmant kookboekje met 70 vegan recepten voor de feestdagen. Met leuke plantaardige recepten zoals deze hartige tarte tatin van prei; van hoofdgerechten tot snacks, gebak en desserts.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : A Very Vegan Christmas
Auteur : Sam Dixon
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 3282
Prijs : €
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!