Ben jij dol op pannenkoeken? Dan is deze hartige pannenkoek met groente een absolute aanrader. Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht dat je makkelijk kunt voorbereiden. Vul de pannenkoeken met een kleurrijke mix van groenten, rol ze op, strooi er kaas over en laat ze goudbruin gratineren in de oven. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, want: maak je alles van tevoren klaar, dan hoef je ze bij thuiskomst alleen nog even in de oven te schuiven.
Sneller klaar?
Echte pannenkoekenliefhebbers bakken natuurlijk hun pannenkoeken zelf – volgens Oma’s pannenkoeken recept – want dat blijft dit gerecht het allerlekkerst (en voordeliger). Maar heb je weinig tijd, dan kun je ook kiezen voor kant-en-klare pannenkoeken uit de supermarkt of een eenvoudig pak pannenkoekmix. Zo staat dit gerecht nóg sneller op tafel.
Welke wijn bij hartige pannenkoek met groente?
Bij deze romige en licht kruidige pannenkoeken past een karaktervolle witte wijn. Een uitstekende keuze is de witte Gaillac uit Zuidwest-Frankrijk van Château Lastours. De frisse zuren en subtiele kruidigheid van deze wijn sluiten perfect aan bij de zachte ricotta, de spinazie en de gegrilde groente.

Hartige pannenkoek met groente
Ingredienten
Pannenkoek
- 125 gram bloem
- 1 ei
- 350 ml melk
- zout
- boter om in te bakken
Vulling
- 400 gram (wilde) spinazie
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook geperst
- zout versgemalen peper
- 3 eetlepels slagroom
- 2 kleine courgettes in blokjes
- 5 waspeen-worteltjes in stukjes (150 gram snoepworteltjes)
- 1 prei in ringen
- 1 bakje ricotta à 250 gram
- 2 eetlepels crème fraîche
- 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei
Bereiding
- Maak het pannenkoekenbeslag van de bloem, ei en de melk. Bak 4 tot 6 pannenkoeken in een koekenpan.
- Was de spinazie en snijd fijn. Verhit in een hapjespan 2 el olie en roerbak de spinazie met de knoflook tot deze geslonken is. Breng op smaak met zout en peper. Overdoen in de ovenschaal en uitspreiden. Verdeel de slagroom erover.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit in dezelfde hapjespan 3 el olie. Bak al roerbakkend de groenten (prei, wortel en courgette) in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng intussen de ricotta met crème fraîche, de helft van de Parmezaanse kaas en het ei. Besmeer de pannenkoeken met de mengsel. Verdeel het groentenmengsel erover en rol ze dicht. Leg ze op de spinazie in de ovenschaal. Bestrooi met de rest van de kaas.
- Zet de ovenschotel in de oven. Laat in ca. 10 minuten in de oven gratineren. Lekker met gebakken krieltjes, gekonfijte tomaatjes of een groene salade.
Meer inspiratie: gevulde pannenkoek, maar dan anders
Ben je dol op hartige pannenkoeken? Probeer dan ook eens mijn Surinaamse kerriekip in pannenkoek – een tropische variant met kruidige kerriekip en een vleugje pit. Of ga de Aziatische kant op met de Japanse okonomiyaki, een heerlijke groentepannenkoek met een hartige saus en mayonaise on top. Twee wereldse varianten die bewijzen dat pannenkoeken zóveel meer kunnen zijn dan alleen zoet!
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!



