Voor het weekend

Harira; hartverwarmende maaltijdsoep uit de Marokkaanse keuken

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

cover Café MarseilleNu de ramadan in volle gang is, is het de perfecte tijd om harira te ontdekken. Harira is een klassieke Marokkaanse maaltijdsoep die gegeten wordt tijdens de heilige vastenmaand ramadan. Ben je benieuwd hoe deze soep smaakt? Dit is het recept uit het kookboek van restaurant Café Marseille in Rotterdam. Chef Derk Jan Wooldrik raakte geïnspireerd door zijn Marokkaanse slager van de Rotterdamse kruiskade.

Ramadan; wat is het precies? Deze vastenperiode voor moslims is afhankelijk van de maanwaarneming. Tijdens deze maand onthouden zij zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken en andere fysieke behoeften, met als doel spirituele zuivering en versterking van hun band met God. Het vasten wordt dagelijks verbroken met de zogenaamde ‘iftar’, de maaltijd na zonsondergang, waarbij harira vaak wordt geserveerd vanwege zijn voedzame en verwarmende eigenschappen.

Harira van de Rotterdamse Kruiskade

Het recept staat in het kookboek Café Marseille van de chefkok Derk Jan Wooldrik. In het intro vertelt hij het volgende: 

Toen ik op een dag bij mijn Marokkaanse slager Al Hasnaoi aankondigde harira te gaan maken, werd het oorverdovend stil in de zaak. Maar op de Kruiskade zet je voor niets of niemand een stap opzij. Dus na een dag of drie experimenteren was ik tevreden met mijn versie. Met de nodige branie ging ik de soep uitserveren in de slagerij. Het werd wederom stil en herinneringen flitsten door de winkel. De soep maakte iets bij Rachid, de hoofdslager, los. Zoals Ezau zijn eerstgeboorterecht verkocht voor een bord linzensoep, verwierf ik mijn bestaansrecht met een pan harira.’ 

Helaas klopte het recept niet helemaal. De hoeveelheid water die wordt toegevoegd is veel te veel. Ik heb het recept aangepast. En nu gaat ie helemaal goed.

Harira; een Marokkaanse maaltijdsoep

Harira

Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Traditionele Marokkaanse maaltijdsoep die vooral wordt gegeten tijdens de ramadan.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 eetlepels olijfolie om in te bakken
  • 200 gram lamsvlees in blokjes
  • 1 grote ui fijngehakt
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 2 takjes bladselderij fijngehakt
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels zout + extra
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper + extra
  • 1,5 liter runderbouillon
  • 4 grote tomaten
  • 4 eetlepels bloem
  • 100 gram gedroogde gele linzen toor dal, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik kikkererwten uitlekgewicht 265 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • 50 gram parelcouscous

Topping

  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 takjes koriander fijngehakt
  • 1 rode chilipeper in ringen

Bereiding
 

  • Verhit een scheut olijfolie in een ruime soeppan op hoog vuur. Bak het lamsvlees en de ui 2 minuten rondom aan.
  • Zet het vuur wat lager en voeg de peterselie, bladselderij, het kurkumapoeder, gemberpoeder, zout en de zwarte peper toe. Bak al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg de bouillon toe en laat het geheel met het deksel op de pan zo’n 13 à 15 minuten koken.
  • Intussen de tomaten ontvellen. Breng hiervoor een pan met ruim water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze 30 seconden onder in het kokende water. Haal de tomaten uit het water en ontvel ze. Halveer de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees van de tomaten fijn.
  • Voeg de tomatenpulp toe aan de pan en laat op middelhoog vuur en met het deksel op de pan nog zo’n 30 minuten koken.
  • Meng de bloem met 250 ml koud water tot een glad papje en roer het door de soep. Voeg ook de linzen toe en kook ze in zo’n 30 minuten gaar. Roer de soep geregeld door en voeg indien nodig tussentijds wat extra water toe.
  • Meng de tomatenpuree met 250 ml water en voeg samen met de kikkererwten en parelcouscous toe aan de soep. Laat het geheel nog 13 à 15 minuten koken.
  • Proef en breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de room, koriander en de chilipeper.

Het kookboek Café Marseille

Kleurrijk kookboek met recepten van over heel de wereld. Het is een reisverslag met smaakvolle kookverhalen aangevuld met recepten. Geschreven door eigenaar/ chefkok Derk Jan ‘DJ’ Wooldrik aan de Rotterdamse Kruiskade. Hij is een kok in hart en nieren en bestierde voorheen onder meer de keukens van de Rotterdamse restaurants Bird en Lux. We plaatsen al eerder een recept uit dit boek: een Cubaanse stoofpot

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover Café MarseilleTitel : Café Marseille
Auteur : Derk Jan ‘DJ’ Wooldrik
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90488 6339 6
Prijs : € 35,-

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!