Zoek je een toetje met een wow-factor dat zó op tafel staat? Maak dan eens Haagse bluf! Dit klassieke nagerecht uit de Hollandse keuken is luchtig, zoet en betoverend roze. Gemaakt van eiwit, suiker en bessensap – meer heb je niet nodig voor dit feestelijke dessert dat al generaties lang geliefd is.
Wat is Haagse bluf?
Haagse bluf is een traditioneel Nederlands dessert dat je maakt door eiwitten stijf te kloppen met suiker en rood bessensap. Door flink te kloppen, ontstaat een luchtige, schuimige massa – zo licht als een wolk. Het resultaat is een romig-roze toetje dat zowel kinderen als volwassenen blij maakt. Serveer Haagse bluf in een mooi glaasje, eventueel met een beetje vers fruit of een blaadje munt. Simpel, maar zó lekker!
Waar komt Haagse bluf vandaan?
De oorsprong van het nagerecht Haagse bluf ligt waarschijnlijk in de Hollandse huishoudens van begin 20e eeuw. Men had weinig ingrediënten, maar wilde toch iets feestelijks op tafel zetten. Met wat creativiteit – en een beetje ‘bluf’ – ontstond dit elegante dessert.
De naam ‘Haagse bluf’ verwijst speels naar het deftige imago van Den Haag: chic aan de buitenkant, eenvoudig aan de binnenkant. Een grapje? Misschien. Maar dit dessert bewijst wel dat je met simpele ingrediënten iets indrukwekkends kunt maken.

Haagse bluf met een twist
Ingredienten
Voor het bessenschuim
- 2 eiwitten
- 150 g suiker
- 150 ml rodebessen- of kersensap
Voor de rodevruchtensaus
- 1 el maïzena
- 100 ml rodebessen- of kersensap
- 250 g gemengde bosvruchten vers of diepvries
- 50 g suiker
Verder nodig
- 8 lange vingers
- 1 handje verse bosvruchten ca. 100 g
Extra nodig
- mixer
Bereiding
- Maak de rodevruchtensaus: Roer de maïzena los met een klein scheutje sap tot een glad papje. Verwarm de rest van het sap met de bosvruchten en suiker en breng zachtjes aan de kook. Voeg het maïzenapapje toe en laat kort doorkoken tot het iets indikt. Laat daarna afkoelen in de koelkast.
- Klop het bessenschuim: klop de eiwitten met de suiker stijf in een schone, vetvrije kom met behulp van een mixer. Voeg langzaam het sap toe en blijf kloppen tot het schuim stevig is.
- Verdeel stukjes lange vingers over glaasjes. Schep er wat rodevruchtensaus op en daarna het schuim. Garneer met verse bosvruchten.
Haagse bluf wordt traditioneel gemaakt met rauwe eiwitten. Met het oog op de gezondheid wordt het eten van rauw eiwit echter afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Gelukkig is er een veilig alternatief: gepasteuriseerd eiwit. Dit is kant-en-klaar te koop in flesvorm en perfect geschikt voor dit gerecht.
Welke wijn bij Haagse bluf?
Omdat Haagse bluf een licht en zoet dessert is, past hier een frisse dessertwijn bij. Denk aan:
- Moscato d’Asti – licht mousserend, fruitig en verfrissend
- Brachetto d’Acqui – rode bubbel met aardbei- en frambooikarakter
- Zoete rosé champagne – als je echt wilt uitpakken!
Het kookboek Lekker Hollands
Mooi nostalgisch kookboek met meer dan 70 recepten van toen en nu. Uitgevoerd in Delfs Blauw. Van recepten voor boterkoek tot rode kool met appeltjes, Limburgs zuurvlees en zelfgemaakte kibbeling. Toppers die we vroeger aten; de smaak van thuis.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Lekker Hollands
Auteur : Rudolph van Veen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 4393 5289
Prijs : € 27,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Meer Oud-Hollandse toetjes: nostalgie op je bord
Oud-Hollandse toetjes brengen je even terug naar grootmoeders tijd. Er staan meer recepten op I Love Food & Wine. Kijk ook eens naar deze toppertjes:
–Griesmeelpudding met kersensaus,
Allemaal even lekker en perfect om een maaltijd mee af te sluiten!

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!