Groente lasagne

Meatless Monday
Groente-lasagne met venkel en noten

Deze lasagne komt uit het kookboek  ‘Vlees noch Vis’ van Estée Strooker, Hij bestaat naast pasta uit laagjes venkel, courgette en spinazie met cottage cheese. Zo kom je ongemerkt en smakelijk aan je dagelijkse portie groente! De groenten blijven op deze manier knapperig. Heb je ze liever iets gaarder, bak of gril de plakken courgette en venkel dan even van tevoren (ca. 3 minuten), voordat ze in de lasagne gaan.

De schrijfster zegt over dit recept: “Dit groentegerecht is niet per definitie heel feestelijk. Maar het is wel een lekker gerecht en bovendien goed voor te bereiden voor een grotere groep mensen. En dat is prettig want er is niks vervelender dan de hele avond in de keuken staan en je gasten laten wachten ”.  Tijdens het testen van het recept (I Love Food & Wine) hebben we nog 100 gram noten toegevoegd. Dit zorgt voor extra smaak en bite. En zo kom je ook nog eens aan je dagelijkse handje noten dat door het Voedingscentrum wordt aangeraden.

Ook kun je Estée live bekijken. Tot 23 mei is ze te zien op tv bij 24 Kitchen met haar vegetarische kookprogramma; Vlees noch Vis. Elke maandag, dinsdag en donderdag om 19.00 uur.

4 personen30 minuten + 45 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 250 gram verse lasagnevellen (AH, koeling)
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram spinazie
  • 200 gram cottage cheese (Hüttenkäse)
  • 100 gram noten naar keuze, fijngehakt
  • 2 courgettes
  • 2 venkelknollen
  • 125 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • verse basilicum
  • tuinkers
  • extra: ovenschaal 20×30 cm, ingevet

Stap 1

Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Snijd van de andere citroen de helft in partjes.Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en fruit de ui en knoflook ca. 2 minuten. Voeg de spinazie toe en laat deze in ca. 2 minuten slinken, schep af en toe om. Schep de spinazie in een kom en schep de cottage cheese, noten  en citroenrasp erdoor. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en wat citroensap.Schaaf de courgettes met behulp van een mandoline (of met een scherp mes) in de lengte in dunne plakken. Snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant van de venkelknollen  en snijd deze ook in hele dunne plakjes.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met lasagnevellen. Verdeel hierover de helft van de venkel. Besprenkel met wat olijfolie en citroensap en bestrooi met peper en zout. Bedek met de helft van de courgette en besprenkel met wat olijfolie en citroensap en bestrooi met peper en zout. Leg hierop een laagje lasagnevellen en verdeel daar de helt van het spinaziemengsel over. Bestrooi met de helft van de geraspte kaas. Dek af met een laag lasagnevellen. Ga op dezelfde manier door met nog een laag venkel, courgette, pasta, spinazie en kaas.Bak de lasagne ca. 45 minuten in de oven. Serveer de lasagne in de ovenschaal. Garneer met partjes citroen, basilicumblaadjes en tuinkers.

 

 

 

cover Vlees noch VisKookboek Vlees noch Vis

In dit kookboek van Estée Strooker vind je recepten met verschillende groenten als basis en tips voor het koken van een vegetarische maaltijd. De schrijfster won als twintigjarige de eerste Nederlandse Masterchef en opende daarna haar eigen restaurant: ’t Amusement in Arnhem.

Bestellen? Dat kan hier:

TitelVlees noch Vis. 60 gevarieerde groentegerechten
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: 24Kitchen
ISBN nummer: 978 94 005 0681 7
Prijs: € 19,99

 

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *