Zelf bouillon maken? Dat doet bijna niemand meer. Toch is het een kleine moeite met groots effect, zeker bij een groentebouillon. Je kent vast de klassieke versie, maar wist je dat hij nóg smaakvoller wordt als je de groenten eerst roostert in de oven? Die extra diepgang proef je terug in elke lepel soep. Maak ‘m vooruit en vries porties in, dan laat je de kant-en-klare bouillonblokjes voortaan links liggen.
Dit recept komt uit het kookboek Maaltijdsoep van Emily Ezekiel, een Londense foodstylist die werkte met grootheden als Jamie Oliver, Nigella Lawson en Anna Jones. Haar soepen volgen de seizoenen en zitten boordevol smaak en inspiratie.

Geroosterde groentebouillon
Ingredienten
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 uien ongepeld, in grove stukken
- 1 bol knoflook ongepeld, overdwars gehalveerd
- 3 wortels in grove stukken
- 2 grote tomaten gehalveerd
- 5 stengels bleekselderij in grove stukken
- 4 verse laurierbladeren
- 1 bosje tijm
- 1 eetlepel zeezoutvlokken
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 2 1/2 l water
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verdeel alle ingrediënten (behalve het water) in een grote braadslede en schep om. Bak 45 minuten in de oven.
- Laat alles in een grote soeppan glijden. Schenk een scheut water in de braadslede, roer alles wat in de braadslede is achtergebleven erdoor en schenk in de pan. Voeg de rest van het koude water toe aan de pan. Breng aan de kook. Schep tussendoor met een schuimspaan het schuim van het oppervlak (anders wordt de bouillon troebel). Zet de pan op een sudderplaatje, draai het vuur laag en laat de bouillon, zonder deksel, in ca. 1 uur heel zacht trekken (de vloeistof mag niet koken, maar je ziet wel kleine bubbeltjes in de vloeistof). Laat iets afkoelen.
- Zeef de geroosterde groentebouillon in een andere pan. Breng de bouillon zonodig op smaak met zout. Laat afkoelen en zet in de koelkast of vriezer.
Notities
Je kunt de bouillon heel goed invriezen. Hij blijft ca. 6 maanden goed.
Het kookboek Maaltijdsoep
Aantrekkelijk kookboek met 101 recepten met smakelijke soepen op basis van groenten verdeeld over vier seizoenen. Dit boek laat zien hoe je de groenten uit elk jaargetijde het beste kunt gebruiken.
Bestellen kun je hier:
Titel : Maaltijdsoep
Auteur : Emily Ezekiel
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 333 6
Prijs : € 25,95
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!