Voor het weekend

Griekse stifádo uit de slowcooker

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Griekse stifado, oftewel Moschári stifádo, is een heerlijke stoofpot met rundvlees. Normaal gesproken duurt dit ca. 3 uur om het vlees mals te stoven. Maar in de slowcooker heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Alle ingrediënten in de pot en stoven maar. Na 8 uur, als je moe thuiskomt uit je werk, staat je hartverwarmende stoofgerecht klaar.

Stifádo uit de slowcooker verwijst naar alle gekruide stoofgerechten met pareluitjes, wijn en wijnazijn. Van konijn, haas, fazant en zelfs octopus kun je een Griekse stifádo maken. Ik maak hem met rundvlees. Kies voor sucadelappen want die worden extra mals door het stringetje vet in het midden.

 

Griekse Stifádo met pruimen: origineel recept

Dit recept is gebaseerd op het recept van Rianne Buis, een vroegere collega van mij uit mijn carrière bij AllerHande. Zij emigreerde in die tijd naar Kreta en schreef een kookboek over de Griekse keuken. Een van haar geheimen? ‘Laat de kaneel weg en voeg een flinke hand gedroogde pruimen zonder pit mee.’ En dat doen we dus hier.

 

Wat zijn pareluitjes?

Traditioneel maak je een Griekse Stifádo met zogenaamde pareluitjes. Maar wat zijn dat eigenlijk voor uien, en waar koop je die dan?
Pareluitjes zijn kleine, ronde uitjes die bekend staan om hun zachte en zoete smaak. Ze zijn ideaal voor bijgerechten, in salades, of als onderdeel van een aperitief. Deze uitjes worden vaak ingelegd en geserveerd als een verfijnd smaakaccent bij verschillende gerechten.

Je kunt pareluitjes vinden in de meeste supermarkten, vooral in het gedeelte met ingemaakte groenten of bij de verse groenten. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar bij speciaalzaken die zich richten op fijnere voedingswaren of bij online retailers die delicatessen verkopen. In sommige gevallen kun je ze ook op boerenmarkten tegenkomen, waar ze vers en mogelijk lokaal geteeld worden. Kun je ze niet vinden, gebruik dan kleine sjalotjes, zoals ik doe in dit recept.

 

Mijn persoonlijke keukentip
Ben je van plan een slowcooker aan te schaffen. Dan is de slowcooker van Russel Hobbs een goede optie. Zelf heb ik een MULTICOOKER van het merk Instantpot. Voordeel: meer opties. En met name de HIGH PRESSURE mogelijkheid is ook superfijn.

 

Welke wijn bij echte Griekse Stifádo?

Deze stoofschotel smaakt gekruid en licht zoet door de pruimen. Schenk hier een rode wijn bij. Denk aan een Italiaanse Primitivo. Die sluit mooi aan op het zoete van de pruimen. Zijn rijpe tannines passen heel goed bij het smeuïge karakter van een stoofpot. Of lees mijn verhaal: welke wijn bij stoofvlees.

Griekse stifado met pruimen

Griekse stifádo uit de slowcooker

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 6 uur 30 minuten
Totaal: 6 uur 50 minuten
Overheerlijke Griekse stoofpot met rundvlees, kleine uitjes en gedroogde pruimen.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram kleine sjalotjes gepeld ( of pareluitjes)
  • 3 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 500 gram tomaten fijngehakt
  • 1 kg sucadelappen in grote stukken (op kamertemperatuur)
  • zout versgemalen peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 250 gram gedroogde zachte pruimen zonder pit

Saus

  • 150 ml rode wijn
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • ¾ theelepel gemalen piment
  • Mespunt chilivlokken
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel bouillonpoeder

Extra nodig

  • 1 slowcooker

Bereiding
 

  • Pel de sjalotjes en laat ze heel. Snijd de knoflook in plakjes. Snijd de tomaten in stukjes.
  • Snijd het vlees in stukken (3x3 cm). Bestrooi met zout, peper en bloem. (Meng eventueel met je handen.) Verhit 3 eetlepels olie in een grote koekenpan. Bak het vlees in gedeelten rondom bruin. Voeg 150 ml water toe en breng aan de kook. Roer de aanbaksel los.
  • Doe intussen in een kommetje alle ingrediënten voor de saus. Roer door elkaar.
  • Doe nu alles in de slowcooker, behalve de pruimen. Sluit de deksel en zet de slowcooker aan. Zet hem eerst 3 uur op high en daarna nog 3 uur op low.
  • (Je kunt dit stoofgerecht ook bereiden op één stand als je bijvoorbeeld niet thuis bent. Houd dan ca. 8 uur aan op de stand low.)
  • Haal de deksel van de slowcooker. Voeg nu de pruimen toe.
  • Sluit de deksel opnieuw en laat de stifádo nog 30 minuten op stand low verder stoven. Als het stifádo nog te vloeibaar is, doe dan géén deksel op de pan en stoof ca. 5 minuten op stand low.
  • Lekker met een Griekse salade, aardappelpuree of rijst. En wat platbrood om de heerlijke saus op te dippen.

Geen slowcooker in huis?

Verhit dan 4 eetlepels olijfolie en bak het vlees in gedeelten rondom bruine. Bak de uitjes enkele minuten mee tot ze licht kleuren. Voeg knoflook toe en bak even mee. Voeg vervolgens de tomaten en alle specerijen toe. Bak alles ca. 1 minuut op halfhoog vuur. Roer de saus-ingrediënten erdoor. Laat de stoofpot in ca. 2 tot 2,5 uur op zacht vuur gaarstoven. Stoof het laatste half uur de pruimen mee.

 

Meer slowcooker gerechten nodig? Koop dit e-book!
In mijn webshop vind je een E-BOOK met 91 SLOWCOOKER recepten. Geschreven door Joyce van de Pas. Bestel dit e-book, bestaande uit twee delen. Met al die praktische recepten ben je voor de komende 3 maanden helemaal onder de pannen.

 

Of kijk naar mijn weekmenu met slowcooker recepten.

 

Weekmenu 25 2024 Slowcooker recepten
5 overheerlijke slowcooker recepten

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!