Koken voor jezelf, oftewel koken voor één persoon is een uitdaging. Er bestaan niet veel recepten op dit vlak. Maar dit recept, Pasta Saganaki, is er eentje om te onthouden. Lekker, snel klaar en ideaal voor als je alleen thuis bent. Staat in 20 minuten op tafel. En ben je met z’n tweeën en dan verdubbel je gewoon de ingrediënten.
Het recept is afkomstig uit het kookboek Tafel voor één, geschreven door de Belgische Nathalie Le Blanc. In het intro van het recept vertelt zij het volgende:
‘Op vakantie in Kreta at ik een paar keer scampi saganaki met een heerlijke anijsachtige tomatensaus. Eenmaal thuis maakte ik het gerecht na, maar wegens reuze honger besloot ik er pasta bij te koken. Het geeft me telkens een vakantiegevoel en staat daarom al twintig jaar regelmatig op mijn tafel. Bijna iedereen uit mijn vriendenkring kreeg het al voorgeschoteld en het figureerde zelfs in een van mijn romans.’
Wat betekent Saganaki?
Saganaki is een klassiek Grieks ‘mezze’-gerecht dat oorspronkelijk draait om de rijke smaken van gebakken kaas, traditioneel bereid in een zogenaamde saganaki-pan. Deze kleine koekenpan met twee handgrepen en dikke bodem zorgt ervoor dat de kaas perfect smelt en een heerlijk knapperige korst krijgt.
Een populaire variant is de garnalen saganaki (zie hier mijn recept) , waarin sappige garnalen gecombineerd worden met tomaat en ouzo. Deze versie brengt de traditionele smaken van Griekenland op een verrassende en verfrissende manier samen.
Welke wijn bij pasta saganaki?
Dit pastagerecht met kruidige tomatensaus heeft een klein nabrandertje. De saus krijgt een extra aromatische smaak door de pastis (je proeft niet echt dat het dat is). Daar past een kruidige rosé heerlijk bij. Dat combineert geweldig met deze gamba’s in tomatensaus. Zoute feta zorgt voor tegenwicht en geeft de saus de body. De volle smaak van de rosé kan die stevigheid met gemak aan.
Pasta saganaki met garnalen en feta
Ingredienten
- 2 eetlepels olijfolie
- 6 grote gepelde rauwe garnalen ca. 60 gram, uit de koeling of ontdooid uit de diepvries
- 2 eetlepels ouzo of pastis of pernod
- 75 gram spaghetti
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngeperst
- 150 gram tomaatblokjes blik
- 1 theelepel gedroogde oregano
- snuifje chilivlokken
- peper en zout
- verse dille eventueel
- 75 gram feta in blokjes
Bereiding
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de garnalen. Als ze rozig worden, giet je er een eetlepel ouzo bij, die je laat verdampen. Haal de garnalen daarna uit de pan.
- Breng een pan gezouten water aan de kook. Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking.
- Snipper de sjalot fijn. Verhit in dezelfde koekenpan opnieuw 1 eetlepel olijfolie. Bak sjalotje en knoflook tot alles zacht, maar niet bruin, is. Voeg de tomatenblokjes toe. Kruid de saus met oregano, chilivlokken en peper en zout naar smaak. Voeg een tweede eetlepel ouzo toe en laat de saus pruttelen tot hij wat indikt. Proef en kruid bij indien nodig.
- Doe de garnalen bij de saus en laat even opwarmen. Giet de pasta af en meng met de saus. Bestrooi eventueel met verse dille en schep er de blokjes feta op.
Nog feta over?
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de feta in een ovenschaal en besprenkel genereus met olijfolie en peper. Bak de feta 7 – 8 minuten in de oven tot hij zacht is maar niet gesmolten. Verwarm 2 eetlepels honing en giet ze over de feta. Gril tot de honing begint te karamelliseren en brin wordt. Serveer met een lekker stuk brood.
Het kookboek Tafel voor één
Koken vooe jezeld kan ook echt een feest zijn. Dat laat Nathalie Le Blanc zien in haar kookboek Tafel voor één. Zij is zelf een ervaren alleenkoker. In dit boek bundelt zij haar beste recepten en geeft tips om relatief stressloos voor bezoek te koken.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Tafel voor één
Auteur : Nathalie Le Blanc
Uitgever : Uitgeverij Pelckmans
ISBN : 978 94 6337 370 8
Prijs : € 27,-
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen