Griekse aardappel schotel met kip en feta is een echt zomers recept. Hiermee waan je je meteen op de Griekse eilanden. Heel makkelijk om te maken. Zeker als je een slowcooker gebruikt.
Het recept is afkomstig uit het Slowcookerboek van Sabine Koning. Een boek met 80 recepten die het koken voor alledag een stuk makkelijker maken. Je doet alle ingrediënten in de pot, je zet hem aan en na 4 tot 8 uur (afhankelijk van de instelling) is je Griekse aardappel gerecht klaar. Je kunt gewoon in de tussentijd naar je werk of boodschappen doen!
Mijn persoonlijke keukentip
Ben je van plan een slowcooker aan te schaffen. Dan is de slowcooker van Russel Hobbs een goede optie. Zelf heb ik een MULTICOOKER van het merk Instantpot. Voordeel: meer opties. En met name de HIGH PRESSURE mogelijkheid is ook superfijn.
Recept aangepast
In het oorspronkelijke recept van Sabine staat een gaartijd van 2,5 uur op High. Helaas waren bij die stand de aardappelen nog niet gaar. Dat mag dus langer. Ik adviseer 4 uur op High of 8 uur op de Low-stand (is aangepast in het onderstaande recept). Op pagina 14 van haar boek staan overigens ook algemene gaartijden voor allerlei ingrediënten, zal ik later pas. En ja, het klopt dus. Ook daar staat dat je 8 uur nodig hebt om aardappelen te garen op stand Low.
Wat is gyros?
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit gekruid vlees dat langzaam wordt geroosterd op een verticale draaispit. Het vlees, vaak varkensvlees, kip, of lamsvlees, wordt vervolgens in dunne plakjes gesneden en vaak geserveerd in een pita broodje. Bij de gyros horen vaak ook diverse toppings zoals tomaten, ui, sla, en tzatziki, een frisse saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook.
De naam ‘gyros’ komt van het Griekse woord voor ‘draaiing’, wat verwijst naar de manier waarop het vlees aan de spit ronddraait. Het gerecht is populair vanwege zijn rijke smaak en de combinatie van malse, gekruide vlees met knapperige groenten en romige saus.
Kip met gyroskruiden
In dit recept gaat de kip dus niet op de draaispit. Hier worden alleen gyroskruiden gebruikt. Deze kruidenmix geeft het vlees, in dit geval de kip, zijn karakteristieke smaak en aroma. De exacte samenstelling kan variëren, maar een typische gyroskruidenmix bevat meestal de volgende ingrediënten:
- Paprikapoeder: voor kleur en een milde, zoete smaak
- Komijn: voegt een aardse, warme smaak toe
- Knoflookpoeder: vast onderdeel
- Oregano: zorgt voor een kenmerkend element in Griekse gerechten
- Tijm: voor een subtiele, licht bloemige smaak
- Zwarte peper: geeft wat scherpte en pittigheid
- Uienpoeder: voor een zoet element
Deze kruidenmix worden vaak aangevuld met olijfolie en citroensap om een marinade te maken waarin het vlees wordt gemarineerd voordat het wordt geroosterd.
Welke wijn bij Griekse aardappel schotel met kip?
Dit gerecht van gebakken aardappelen met knoflook en organo smaakt kruidig en licht pittig door de gyros kruidenmix. Feta zorgt voor iets zoutigs, maar ook een licht zurig accent. Drink hier een droge witte wijn bij. Bij voorkeur een Griekse Assyrtico (echt superlekker). Of lees mijn verhaal: Welke wijn bij kip.
Griekse aardappelschotel met kip en feta
Ingredienten
- 800 gram aardappelen in stukken
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel tijm
- 400 gram kippendijfilet in reepjes
- 2 eetlepels gyroskruiden
- 1 rode paprika in blokjes
- 50 gram zwarte olijven zonder pit
- 1 eetlepel verse munt fijngehakt
- 1 eetlepel verse peterselie fijngehakt
- 1 rode ui in halve ringen
- 100 gram feta verkruimeld
Extra nodig
- slowcooker
Bereiding
- Doe de aardappelen samen met de komijn, oregano, het knoflookpoeder, de tijm, peper en zout in
- een kom en schep dit even goed om.
- Kruid de kip met de gyroskruiden en doe samen met de gekruide aardappelen, paprika, olijven,
- munt, peterselie en ui in de pot van de slowcooker. Gaar de aardappelschotel 4 uur op High of
- 8 uur op Low.
- Verkruimel de laatste 10 minuten de feta over het gerecht
Heb je geen slowcooker, dan is er geen man over de boord. Je kunt dit gerecht namelijk ook heel goed klaarmaken in de oven. Doe alle ingrediënten (behalve de feta) in een braadslede. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de Griekse aardappel schotel in ca. 45 minuten gaar en lichtbruin.
Meer slowcooker gerechten nodig? Koop dit e-book!
In mijn webshop vind je een E-BOOK met 91 SLOWCOOKER recepten. Geschreven door Joyce van de Pas. Bestel dit e-book, bestaande uit twee delen. Met al die praktische recepten ben je voor de komende 3 maanden helemaal onder de pannen.
Het kookboek: Het Slowcooker boek
Mooi uitgevoerd kookboek met prachtige foto’s. Alle 80 recepten, styling én fotografie, zijn door Sabine Koning zelf gemaakt. Misschien ken je haar wel van haar travel & Foodblog OhMyFoodness. Dit Slowcooker-boek is haar vijfde boek.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Het Slowcooker boek
Auteur : Sabine Koning
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1713 4
Prijs : € 21,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!