Meatless Monday

Granola; een culinaire lovestory

Vaste prik hier in huis: homemade granola voor het ontbijt. Elke week maak ik een nieuwe pot volgens mijn eigen beproefde recept. Maar uit het kookboek Boker Tov; een culinaire lovestory komt deze extra krokante variant met verfrissende sinaasappelrasp. Ik moest het recept wel een klein beetje aanpassen. En wat blijkt…, anders dan anders, maar minstens even lekker. Dit ga ik zeker vaker maken.

Boker Tov is een hippe deli, bar, restaurant in Antwerpen. Hier staan twee toppers (Lori Dardikman en Tom Sas) aan het roer met een gedeelde passie voor lekker eten. Maar nog belangrijker met een grote liefde voor de stad Tel Aviv. En dat is niet zo gek, want Lori’s vader is daar geboren.

Lori Dardikman en Tom Sas; eigenaars van Boker Tove
Lori Dardikman en Tom Sas; eigenaars van Boker Tove

Vanaf de eerste dag was restaurant Boker Tove, gesitueerd op de Doornelei, een enorme schot in de roos, de mensen stonden in de rij om een tafel te bemachtigen. Maar na vier dagen moesten ze hun deuren alweer sluiten vanwege de tweede coronagolf. Gedwongen door de gemaakte investeringen bedachten ze meteen een alternatief plan, de zogenaamde balagan box, als take-away concept. Balagan betekent ‘gezellig rommeltje’ in het Hebreeuws, en de box was gevuld met heerlijke kleine hapjes.

Inmiddels zijn er maar liefst vier locaties in Antwerpen. (Meer leuke adressen nodig in Antwerpen? Kijk ook hier!)

 

Granola met pecannoten uit het kookboek Boker Tov van Lori Dardikman en Tom Sas
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 30 minuten
Super knapperige granola met pecannoten en verfrissende sinaasappel.
Aantal 40 eetlepels

Ingredienten
 

  • 150 gram ongebrande pecannoten
  • 50 gram kokosvet of 3 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels vloeibare honing
  • 5 eetlepels ahornsiroop
  • 250 gram havervlokken
  • 75 gram geschaafde amandelen
  • 2 theelepels kardemompoeder
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Hak de pecannoten grof. Smelt het kokosvet en meng het met de honing, ahornsiroop, gehakte noten , havervlokken, amandelen en het kardamompoeder.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel erover en bak ca. 10 minuten in de oven. Schep om en bak nog eens 10 minuten tot alles bruin en knapperig is.
  • Haal de granola uit de oven. Laat even afkoelen en meng met de sinaasappelzeste.

Het kookboek Boker Tov

Groot kookboek met Israëlische streetfood recepten. Boordevol bekende Midden-Oosten gerechten als baba ganoush, labneh, fattoush, tabouleh, malabi en falafel. Een ode aan de stad Tel Aviv.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover Boker TovTitel : Boker Tov
Auteur : Tom Sas
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0148 2554
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

2 reacties op “Granola; een culinaire lovestory”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept