Meatless Monday
Gortotto met prei en boerenkool

Uit het kookboek VEG! van Hugh Fearnley-Whittingstall publiceren we in de maand november elke week een recept op Meatless Monday. Hugh zegt hierover het volgende: ‘Dit gerecht lijkt op een risotto, maar wordt gemaakt met parelgort in plaats van rijst. Dit heerlijke winterse gerecht staat ook op de kaart in the River Cottage Canteen, waar we het opdienen met harde geitenkaas of Parmezaanse kaas. Maar je kunt het gerecht eventueel ook afmaken met een paar plakjes geitenkaas met zachte korst, zoals op de foto hiernaast.’ Drink er een glas Portugese rode wijn bij: Crasto uit de Douro. Waarom? Lees verder bij Wijn van de Dag.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 1 liter groentebouillon
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • paar takjes tijm, blaadjes fijngesneden
  • 3 middelgrote preien
  • 150 gram boerenkool
  • 300 gram parelgort (of parelspelt)
  • 125 ml witte wijn
  • 50 gram harde geiten- of Parmezaanse kaas, geraspt
  • zeezout, versgemalen peper

Stap 1

Verhit de bouillon in een pan en laat deze op een laag vuurtje heel zachtjes koken. Verhit de helft van de boter en 1 eetlepel olie in een grote braadpan op een middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en tijm toe en bak ca. 10 minuten zachtjes, tot de ui zacht is.

Stap 2

Snijd intussen de prei in ringen van 2 cm. Roer de parelgort door het uimengsel en bak ca. 2 minuten zachtjes mee. Schenk de wijn erbij en laat deze koken tot ze helemaal geabsorbeerd is. Voeg steeds een kwart van de bouillon toe, zoals je ok bij risotto doet. Roer veel en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige kwart is geabsorbeerd. Na ongeveer 25 minuten moet alle bouillon gebruikt zijn en de gort gaar zijn, maar ook nog een beetje bite hebben.

Stap 3

Terwijl de gort kookt, fruit je de prei in de rest van de olie en boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Roer en schep af en toe om tot de prei gaar is, maar nog wel bite heeft (ca. 8 – 10 minuten). Breng op smaak met zout en peper. Stoom de boerenkool of laat deze ca. 4 minuten in een pan met wat water slinken. Laat uitlekken in een vergiet. Roer prei, kool en geraspte door het gortmengsel en warm even mee. Breng op smaak met zout en peper. Dien op met extra kaas, een draai uit de pepermolen en een scheutje olijfolie.

Drink er een glas Crasto uit de Douro bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *