Koken voor één persoon, dus voor jezelf. Het blijft toch wat minder leuk. Je bent geneigd om dan maar wat te gaan halen. Maar met dit echt SUPER SIMPELE RECEPT van gnocchi con tomate is dat helemaal niet nodig. Bovendien lekker snel op tafel.
Eigenlijk hoef je maar 3 ingrediënten in huis te halen, want de rest staat in je voorraadkast. Het is een variatie op het tapa-gerechtje Pan con Tomate, maar dan vervang je het brood door gnocchi. Door de tomaten te raspen op een grove rasp, ontstaat er een heerlijke verse tomatensaus die je op smaak brengt met knoflook, zout, peper en extra vergine olijfolie.
Wat is gnocchi?
Gnocchi is een Italiaanse specialiteit. Het zijn kleine balletjes ter grootte van een walnoot, in vierkante, ovale of langwerpige vormen. Meestal gemaakt van aardappel, maar op Sardinië van griesmeel (=Malloreddus). Hier gebruiken we kant-en-klare gnocchi gemaakt van aardappel, zogenaamde gnocchi di patate. Ze liggen zowel vers als gedroogd in de schappen van de supermarkt.
Gnocchi con tomate: makkelijk uit te breiden naar twee
In dit recept gebruiken we het liefst de ‘verse’ gnocchi uit de koeling. Alleen die verpakking is maar 400 gram, terwijl je maar 150 gram nodig hebt. Wij hebben er dus met z’n tweeën van gegeten. En ook dan blijkt de hoeveelheid geraspte tomaten (van 2 grote tomaten) nog steeds voldoende.
Vul aan met groene salade met schijfjes avocado en partjes gekookte ei. Zo’n salade is ook simpel om te maken en zorgt voor een extra compleet en gezond resultaat.
Eén pan, één portie
Het recept is afkomstig uit het kookboek Eén pan, één portie van Eleanor Wilkinson. In het intro vertelt Eleanor het volgende:
‘Als je maar één recept uit dit boek gaat maken, laat het dan dit zijn! Liefst natuurlijk allemaal, maar dan ook zeker deze gnocchi. Die. Is. Hemels. Het lijkt misschien eenvoudig, en dat is het ook absoluut, maar het is geweldig. De knapperige beet van de gnocchi vervangt het brood dat traditioneel in de Spaanse pan con tomate wordt gebruikt en maakt van een lichte lunch een vullende maaltijd. Hier heb je echt goede tomaten nodig, en flink wat zout en peper, want dat is waar het grootste deel van de smaak vandaan komt.’
Gnocchi con tomate
Ingredienten
- 2 grote trostomaten
- 1 teen knoflook geraspt
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- Zeezoutvlokken versgemalen peper
- 150 gram verse gnocchi koeling
- 5 gram verse basilicumblaadjes grote in stukjes gescheurd
Extra nodig
- grove rasp
Bereiding
- Rasp eerst de tomaten in je serveerkom of op je bord. Gebruik de grove kant van de blokrasp en rasp tot je alleen het velletje van de tomaat nog over hebt; gooi dat weg. Roer de knoflook door de tomaat. Breng op smaak met zoutvlokken, versgemalen peper en een scheut olijfolie.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en schenk er een flinke scheut olijfolie in. Bak de gnocchi 4-5 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn. Breng op smaak met zout.
- Schenk de tomatensaus in een pastabord en schep de gnocchi erop.
- Bestrooi met het basilicumblaadjes en dien op. Lekker met een groene salade met avocado en ei.
Wat doe je met overgebleven gnocchi?
Heb je toch nog 250 gram gnocchi over? Je kunt het gerust nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Maak dan een paar dagen later bijvoorbeeld deze gnocchi met pompoen voor 2 personen.
Het kookboek: Eén pan, één portie
Leuk kookboek voor singles, gezinnen met kieskeurige eters of voor als je regelmatig in je eentje bent. Deze recepten laten zien dat je je als solokok niet hoeft te beperken tot soep, kliekjes of de snackbar. En om het nog makkelijker te maken, alle recepten kun je bereiden met één pan!
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Eén pan, één portie
Auteur : Eleanor Wilkinson
Uitgever : Parkuitgevers
ISBN : 978 94 6404 3259
Prijs : € 24,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen