Meatless Monday

Andijvie-gierstschotel met shiitake

Vandaag een recept op basis van gierst. Dit is een graansoort die weinig water nodig heeft en glutenvrij is. De korrels bevatten veel koolhydraten, eiwit en belangrijke aminozuren. Bijzonder, en net weer even anders. Smaakt goed in combinatie met een glas Carignan.

Welke wijn bij gierst-andijvieschotel met shiitake?

Het gerecht heeft een frisse smaak door de (rauwe) andijvie en de mosterd. Daarnaast proef je ook wat aardse tonen door de paddenstoelen en blauwe kaas. In zijn geheel is het mondgevoel romig, mede door de roomkaas door de gierst. Drink er een glas Carignan bij van oude stokken. De wijn sluit mooi aan bij deze smaken door zijn fruitrijke karakter (fris) gecombineerd met de lichte houtrijping.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 200 gierst
  • 600 ml groentenbouillon (van een tablet)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram shiitake paddenstoelen of kastanje champignons, in plakjes
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 2 eetlepels roomkaas (bv )
  • scheut melk
  • 1 middelgrote krop andijvie, fijngesneden (400 gram)
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 150 gram halfharde blauwe kaas (bv. Blue de Wolvega, Delfts Blue of Bastiaanse Blauwe geitenkaas), in plakjes
  • tuinkers

Stap 1

Spoel de gierst af in een zeef onder koud water. Zet de gierst op met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat zachtjes ca. 20 minuten sudderen. Al de bouillon moet dan opgenomen zijn door de gierst. Af en toe roeren. Zet het vuur uit en laat de gierst nog ca. 10 minuten nagaren in gesloten pan.

Stap 2

Verhit in een koekenpan de olie. Bak de shiitake en ui ca. 5 minuten. Voeg aan de gierst toe: roomkaas en melk en roer tot een smeuïge puree. Schep beetje voor beetje  de andijvie erdoor. Breng op smaak met mosterd, zout en peper. Schep het paddenstoelenmengsel erop en verdeel de plakjes kaas erover.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *