Meatless Monday

Andijvie-gierstschotel met shiitake

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Vandaag een recept op basis van gierst. Dit is een graansoort die weinig water nodig heeft en glutenvrij is. De korrels bevatten veel koolhydraten, eiwit en belangrijke aminozuren. Bijzonder, en net weer even anders. Smaakt goed in combinatie met een glas Carignan of Pinot Noir.

Welke wijn bij gierst-andijvieschotel met shiitake?

Het gerecht heeft een frisse smaak door de (rauwe) andijvie en de mosterd. Daarnaast proef je ook wat aardse tonen door de paddenstoelen en blauwe kaas. In zijn geheel is het mondgevoel romig, mede door de roomkaas door de gierst. Drink er een glas Carignan of Pinot Noir bij. De wijn sluit mooi aan bij deze smaken door zijn aardse karakter  gecombineerd met de lichte houtrijping.

 

Andijvie-gierstschotel met shiitake en blauwe kaas

Gierst-andijvieschotel met shiitake

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Van gierst maak je een soort rauwe andijviestamppot. Gebakken paddenstoelen, rode ui en romige blauwe kaas maken het interessant.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 200 gierst
  • 600 ml groentenbouillon van een tablet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram shiitake paddenstoelen of kastanje champignons in plakjes
  • 1 rode ui in halve ringen
  • 2 eetlepels roomkaas bv
  • scheut melk
  • 1 middelgrote krop andijvie fijngesneden (400 gram)
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 150 gram halfharde blauwe kaas bv. Blue de Wolvega, Delfts Blue of Bastiaanse Blauwe geitenkaas, in plakjes
  • tuinkers

Bereiding
 

  • Spoel de gierst af in een zeef onder koud water. Zet de gierst op met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat zachtjes ca. 20 minuten sudderen. Al de bouillon moet dan opgenomen zijn door de gierst. Af en toe roeren. Zet het vuur uit en laat de gierst nog ca. 10 minuten nagaren in gesloten pan.
  • Verhit in een koekenpan de olie. Bak de shiitake en ui ca. 5 minuten.
  • Voeg intussen aan de gierst toe: roomkaas en melk en roer tot een smeuïge puree. Schep beetje voor beetje  de andijvie erdoor. Breng op smaak met mosterd, zout en peper. Schep het paddenstoelenmengsel erop en verdeel de plakjes kaas erover.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!