Voor het weekend

Gezonde visballetjes in spicy tomatensaus met venkelsalade

Minimaal 500 gram groente en fruit per persoon; haal jij dat per dag? Die uitdaging wil de Belgische diëtist Michaël Sels tot stand brengen. Hij schreef er een boek over, boordevol voedingsadviezen en recepten. Deze echt overheerlijke visballetjes zijn daar een geweldig voorbeeld van hoe je makkelijk extra groente toevoegt in je dagmenu. Dus daag jezelf uit en begin dit weekend lekker gezond.

Het visballetjes recept staat in het boek met de titel Plan 500 gram, een kookboek dat draait om het versterken van je lichaam door ELKE DAG minimaal 500 gram groente en fruit te eten. In het intro van het recept vertelt Michaël het volgende:

Portret Michaël Sels
Portret Michaël Sels

Een verrassende combinatie van de verfijnde smaak van verse vis met de opwindende kick van een kruidige tomatensaus. Duik in een zee van smaak met deze heerlijke visballetjes in pittige tomatensaus.’

 

 

 

Welke wijn bij visballetjes in tomatensaus?

Smeuïge visballetjes in een spicy tomatensaus vraagt om een droge witte wijn met wat kruidigheid, zoals een Verdejo of Sauvignon Blanc. Deze wijnkeus wordt nog eens extra versterkt door de combinatie met de venkelsalade. 

 

Visballetjes in spicy tomatensaus uit het kookboek Plan 500 van Michaël Sels

Visballetjes in spicy tomatensaus

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Smeuïge visballetjes gegaard in een spicy tomatensaus. Erbij een salade van koolrabi en venkel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Tomatencompote

  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram snoeptomaten gehalveerd
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 400 gram gezeefde tomaten passata
  • 1 takje tijm + extra voor de afwerking
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetlepel sriracha
  • zout

Visballetjes

  • 500 gram vaste witte vis bijvoorbeeld kabeljauw of koolvis
  • 15 gram platte peterselie fijngehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Salade

  • 1 koolrabi
  • 1 venkelknol
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 theelepels mierikswortelcrème

Bereiding
 

  • Maak eerst de tomatencompote. Snipper de sjalot en de knoflook. Halveer de kerstomaatjes.
  • Verhit de olijfolie en fruit de helft van de sjalotjes en knoflook ca. 3 minuten.
  • Meng intussen de kerstomaatjes met de balsamicoazijn. Doe de kerstomaten met de gezeefde tomaten (passata) bij de sjalot en de knoflook. Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn. Doe ze bij de tomatencompote en laat 15 minuten op een zacht vuur sudderen. Breng op smaak met sriracha en zout.
  • Snijd voor de visballetjes de vis in blokjes. Snipper de peterselie. Doe de vis met de resterende sjalot en knoflook, het ei, de helft van de peterselie en de bloem in een blender. Kruid met peper en zout en mix fijn. Voeg eventueel extra bloem toe tot je een vaste structuur hebt. Rol met vochtige handen kleine balletjes van het mengsel.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom goudbruin. Zet het vuur zachter en lepel de tomatencompote bij de balletjes. Laat op een zacht vuur 5 minuten sudderen. Je kunt de balletjes ook samen met de compote in een ovenschaal scheppen en 5 minuten in de oven garen.
  • Maak intussen de koolrabi en de venkel schoon. Snijd ze in flinterdunne plakjes. Klop de azijn met een scheut olijfolie, de rest van de gesnipperde peterselie en de mierikswortelcrème tot een dressing. Breng op smaak met zout. Schep de dressing door de koolrabi- en venkelplakjes.
  • Serveer de visballetjes met de pittige tomatencompote en de salade. Garneer met wat extra tijm. Lekker met pasta of orzo.

 

Twee andere recepten met visballetjes die ook overheerlijk zijn:

 

Griekse Keftedes met een twist uit Cyprus van Georgina Hayden
Griekse Keftedes van vis

Het kookboek Plan 500

Leuk kookboek met gezonde recepten die er allemaal heerlijk uitzien. Creatief met lekker veel groenten en fruit. Van ontbijt en lunch-recepten tot diner en zoete desserts.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Plan 500
Auteur : Michaël Sels
Uitgever : Uitgeverij Pelckmans
ISBN : 978 94 6337 726 3
Prijs : € 27,-

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book