Dit heerlijke recept voor een gezonde risotto met broccoli, courgette en burrata komt uit het kookboek Simpel & Puur voor elke dag van Sanne van Lierop. Een superromige risotto boordevol groenten – perfect voor een zonnige lentedag.
Het kookboek Simpel & Puur staat boordevol gezonde maaltijden voor doordeweekse dagen. Auteur Sanne van Lierop kampte jarenlang met reuma en ontwikkelde, mede door haar medicatie, verschillende allergieën. Ze besloot haar voedingspatroon radicaal om te gooien en te koken volgens de principes van puur, voedzaam, onbewerkt en zonder gluten, lactose of geraffineerde suikers. De recepten die ze zelf ontwikkelde, zijn stuk voor stuk smaakvol én gezond. Deze groene gezonde risotto is daar een prachtig voorbeeld van. Let op: het recept is voor 2 personen, maar is aan de zeer ruime kant. Je zou er ook met z’n drieën van kunnen eten.
Welke wijn bij deze gezonde risotto?
Deze gezonde risotto is puur en romig van smaak, met een fijne bite van geroosterde courgette en pijnboompitten. Wij dronken er een kruidige Spaanse Verdejo bij – de Basa van Telmo Rodríguez – en dat bleek een schot in de roos. De frisse zuren en subtiele kruiden van de wijn sluiten perfect aan bij de groene groenten.
Zo maak je het!

Risotto met broccoli, courgette en burrata
Ingredienten
- 750 ml groente bouillon
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 185 gram risottorijst
- 1 handje basilicum
- 1 bol burrata
- 40 gram pijnboompitten geroosterd
- zout versgemalen peper
broccolisaus
- 200 gram broccoliroosjes
- 50 gram spinazie
- 1 eetlepel citroensap
- 100 ml groente bouillon
- 75 ml slagroom
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
- Zout versgemalen peper
Extra nodig
- blender of keukenmachine, grillpan
Bereiding
- Maak de groentebouillon (850 ml) en zet klaar.
- Snijd de courgette in schijfjes van ca. 1 cm dikte. Verhit wat olijfolie in een grillpan op hoog vuur en gril de courgette in een paar minuten aan elke kant. Schep op een plank en halveer de plakjes. ( Je kunt de courgette ook in de oven roosteren. Verhit dan de oven op 230 °C. Doe de courgette in een grote kom en meng ze met olijfolie, zout, peper. Leg ze in een enkele laag op een bakplaat met bakpapier en bak ca. 5 minuten.) Zet apart.
- Snijd de broccoli in klein roosjes en kook ze in ca. 3 minuten in een pan met ruim koken water beetgaar. Giet af.
- Doe in blender of keukenmachine: helft van de broccoli, spinazie, citroensap, 100 ml bouillon, room en Parmezaanse kaas. Pureer tot een dikke saus. Breng op smaak met zout en peper.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een hapjespan. Bak de ui en knoflook ca. 3 minuten. Roer de risottorijst erdoor en bak even mee tot ze glazig zijn. Voeg dan al roerende de groentebouillon scheutje voor scheutje toe. Blijf roeren tot de bouillon helemaal is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt. Dit duurt ca. 15 minuten.
- Als de risotto gaar is, schep de broccolisaus erdoor. Voeg toe broccoliroosjes en basilicum.
- Serveer de risotto met de burrata, pijnboompitten en gegrilde courgette.
Het kookboek Simpel & Puur
Kleurrijk kookboek met 75 voedzame gezonde recepten voor doordeweekse maaltijden. In alle recepten zijn geschreven voor 2 personen en er volop aandacht voor gluten- en lactosevrije opties. Bovendien staat alles in no-time op tafel.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Simpel & Puur
Auteur : Sanne van Lierop
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 003 968 94
Prijs : € 27,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!



