Meatless Monday

Gezonde risotto met groene groenten en burrata

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Dit heerlijke recept voor een gezonde risotto met broccoli, courgette en burrata komt uit het kookboek Simpel & Puur voor elke dag van Sanne van Lierop. Een superromige risotto boordevol groenten – perfect voor een zonnige lentedag.

Wat eten we vanavond?

Het kookboek Simpel & Puur staat boordevol gezonde maaltijden voor doordeweekse dagen. Auteur Sanne van Lierop kampte jarenlang met reuma en ontwikkelde, mede door haar medicatie, verschillende allergieën. Ze besloot haar voedingspatroon radicaal om te gooien en te koken volgens de principes van puur, voedzaam, onbewerkt en zonder gluten, lactose of geraffineerde suikers. De recepten die ze zelf ontwikkelde, zijn stuk voor stuk smaakvol én gezond. Deze groene gezonde risotto is daar een prachtig voorbeeld van. Let op: het recept is voor 2 personen, maar is aan de zeer ruime kant. Je zou er ook met z’n drieën van kunnen eten.

Welke wijn bij deze gezonde risotto?

Deze gezonde risotto is puur en romig van smaak, met een fijne bite van geroosterde courgette en pijnboompitten. Wij dronken er een kruidige Spaanse Verdejo bij – de Basa van Telmo Rodríguez – en dat bleek een schot in de roos. De frisse zuren en subtiele kruiden van de wijn sluiten perfect aan bij de groene groenten.

Zo maak je het!
Risotto met groene groenten en burrata uit het kookboek Simpel & Puur van Sanne van Lierop

Risotto met broccoli, courgette en burrata

Bereiding: 40 minuten
Totaal: 40 minuten
Deze risotto is superromig en zit boordevol gezonde groenten. Ook heel lekker met een extra stukjes zalm.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 750 ml groente bouillon
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 185 gram risottorijst
  • 1 handje basilicum
  • 1 bol burrata
  • 40 gram pijnboompitten geroosterd
  • zout versgemalen peper

broccolisaus

  • 200 gram broccoliroosjes
  • 50 gram spinazie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 ml groente bouillon
  • 75 ml slagroom
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • Zout versgemalen peper

Extra nodig

  • blender of keukenmachine, grillpan

Bereiding
 

  • Maak de groentebouillon (850 ml) en zet klaar.
  • Snijd de courgette in schijfjes van ca. 1 cm dikte. Verhit wat olijfolie in een grillpan op hoog vuur en gril de courgette in een paar minuten aan elke kant. Schep op een plank en halveer de plakjes. ( Je kunt de courgette ook in de oven roosteren. Verhit dan de oven op 230 °C. Doe de courgette in een grote kom en meng ze met olijfolie, zout, peper. Leg ze in een enkele laag op een bakplaat met bakpapier en bak ca. 5 minuten.) Zet apart.
  • Snijd de broccoli in klein roosjes en kook ze in ca. 3 minuten in een pan met ruim koken water beetgaar. Giet af.
  • Doe in blender of keukenmachine: helft van de broccoli, spinazie, citroensap, 100 ml bouillon, room en Parmezaanse kaas. Pureer tot een dikke saus. Breng op smaak met zout en peper.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een hapjespan. Bak de ui en knoflook ca. 3 minuten. Roer de risottorijst erdoor en bak even mee tot ze glazig zijn. Voeg dan al roerende de groentebouillon scheutje voor scheutje toe. Blijf roeren tot de bouillon helemaal is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt. Dit duurt ca. 15 minuten.
  • Als de risotto gaar is, schep de broccolisaus erdoor. Voeg toe broccoliroosjes en basilicum.
  • Serveer de risotto met de burrata, pijnboompitten en gegrilde courgette.

Het kookboek Simpel & Puur

Kleurrijk kookboek met 75 voedzame gezonde recepten voor doordeweekse maaltijden. In alle recepten zijn geschreven voor 2 personen en er volop aandacht voor gluten- en lactosevrije opties. Bovendien staat alles in no-time op tafel.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover Simpel & PuurTitel : Simpel & Puur
Auteur : Sanne van Lierop
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 003 968 94
Prijs : € 27,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

  1. Evelien 7 mei 2025 om 00:14 uur

    Lijkt mij een heerlijk recept maar jullie zijn een wijnblog/pagina hoe kun je dan de
    (essentiëel) wijn in een risotto niet toevoegen😄?

    • Jolande Vos Jolande Vos 7 mei 2025 om 10:16 uur

      Hi Evelien,
      Je kunt natuurlijk altijd ook nog een scheutje witte wijn aan het gerecht toevoegen. Dat gebeurt ook vaak bij het maken van een risotto. Toevallig in dit ‘gezonde’ recept niet, maar doe gewoon wat jij lekker vindt. Succes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept