Meatless Monday

Gezonde kapsalon met zwarte kikkererwten

Weleens van zwarte kikkererwten gehoord? Ik niet, tot het moment dat ik een blikje Zwarte kikkererwten van Bonduelle in de brievenbus kreeg om uit te testen. Wat een prachtig product is dit. Mooie kleine zwarte erwtjes die toch echt anders zijn dan de bekende beige. Daarmee maak je deze gezonde kapsalon met knapperige zoete aardappelfriet. In een mum van tijd op tafel!

Carne Asada Fries Amerikaanse - Mexicaanse kapsalon uit het kookboek Met mes & stokjes van Mascha LammesAl eerder publiceerde ik diverse kapsalon-gerechtjes, zoals de Mexicaanse kapsalon en de gezonde kapsalon met kip. Maar nog even terug.

Wat is een kapsalon eigenlijk? 

Misschien niet direct een gerecht voor foodies, maar wel onweerstaanbaar voor momenten als je even weinig tijd hebt. Oorspronkelijk is het een populair fastfoodgerecht, afkomstig uit Rotterdam. Het werd in 2003 bedacht door een kapper genaamd Nathaniël Gomes. Hij bestelde regelmatig zijn favoriete ingrediënten bij een nabijgelegen shoarmazaak en vroeg ze te combineren in één gerecht. Het resultaat viel zo goed in de smaak dat het al snel populair werd onder de lokale bevolking en daarna in heel Nederland.

Een traditionele kapsalon bestaat uit de volgende lagen:

  • Frietjes: De basis van het gerecht is een portie knapperige aardappelfrietjes.
  • Vlees: Daarbovenop komt een laag shoarma (meestal lams- of kipshoarma), maar het kan ook met döner of ander vlees naar keuze.
  • Kaas: Het vlees wordt bedekt met een laag geraspte kaas die in de oven wordt gesmolten, zodat het mooi over het vlees en de frietjes smelt.
  • Groenten: Na het bakken wordt het gerecht afgemaakt met een frisse salade van ijsbergsla, tomaat, komkommer en soms rode ui.
  • Sauzen: Tot slot wordt het gerecht overgoten met knoflooksaus en vaak ook een beetje sambal voor extra pit.

Dit alles wordt meestal geserveerd in een aluminiumbakje. De combinatie van warme frietjes en vlees met de frisse salade en romige sauzen maakt de kapsalon echt onweerstaanbaar.

Kapsalon met kip uit het kookboek Gezellig kokerellen van Ellen Van Gool
Kapsalon met kip: ook een gezonde kapsalon

Met het gerecht van vandaag gaan we op de gezonde toer. We frituren geen patat, maar bakken zoete aardappel frietjes in de oven. Het vlees vervangen we door zwarte kikkererwten en de knoflooksaus wordt een yoghurtsaus met peterselie. Minder vet, maar ook onweerstaanbaar lekker!!!

Wat zijn zwarte kikkererwten?

Zwarte kikkererwten, ook wel bekend als ‘Kala Chana‘ in de Indiase keuken, zijn een variëteit van de reguliere kikkererwten (Cicer arietinum). Ze hebben een donkere, bijna zwarte schil en zijn kleiner en steviger dan de meer bekende beige kikkererwten. Hun smaak is iets nootachtiger en aardser, wat ze een unieke toevoeging maakt aan verschillende gerechten.

Voedingswaarde zwarte kikkererwten

Zwarte kikkererwten zijn lekker gezond. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitamines (zoals vitamine B6 en foliumzuur), en mineralen (zoals ijzer, magnesium en zink). Dit maakt ze bijzonder geschikt voor vegetariërs en veganisten die op zoek zijn naar plantaardige eiwitbronnen.

 

Welke wijn bij gezonde kapsalon?

Schenk bij deze gezonde kapsalon met kikkererwten een zomerse rosé uit de Provence.

Rosé The Pale van Chateau d'Esclans versus Whispering Angel
Rosé The Pale van Chateau d’Esclans versus Whispering Angel: allebei rosé uit de Provence

 

Gezonde kapsalon met zwarte kikkererwten

Gezonde kapsalon met zwarte kikkererwten

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Heerlijke gezonde maaltijdsalade die in de verte lijkt op een kapsalon. Knapperige zoete aardappelfrietjes belegd met kruidige zwarte kikkererwten, salade en een frisse yoghurtsaus.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 300 gram snelle zoete aardappel friet diepvries
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 rode ui
  • 2 snoepkomkommers
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel giros-kruiden
  • 1 blikje zwarte kikkererwten à 150 gram Bonduelle
  • 2 takjes platte peterselie fijngehakt
  • 1 bakje Griekse yoghurt à 170 gram
  • 1 teentje knoflook uit de knoflookknijper
  • 1 kropje baby Romaine sla
  • 100 gram geraspte kaas

Extra nodig

  • bakplaat met bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 C of 220 C volgens gebruiksaanwijzing.
  • Verdeel de zoete aardappelfrietjes over de bakplaat met bakpapier. Bak ze knapperig in de oven volgens gebruiksaanwijzing.
  • Snijd intussen de paprika in blokjes. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Snijd komkommer in plakjes.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie. Bak de paprika ca. 2 minuten. Bestrooi met de giros-kruiden. Schep de kikkererwten erdoor en bak ca. 3 minuten mee.
  • Hak de peterselie fijn. Doe de yoghurt in een kom en meng met de knoflook en peterselie. Snijd het kropje Romaine sla in reepjes.
  • Schep de zoete aardappelfriet op 2 borden. Verdeel erover: sla, rode ui, komkommer en het kikkererwten-mengsel. Besprenkel met de knoflookyoghurt. Bestrooi met de geraspte kaas.

Gezonde vegan kapsalon

Wil je dit gerecht helemaal vegan maken? Vervang dan de Griekse yoghurt door een bakje kokosyoghurt. Minstens zo lekker!