Meatless Monday

Gezonde groente stoofpot met orzo

Gezond en lekker; dat is deze romige groente stoofpot met een klein beetje orzo. Een makkelijk eenpansgerecht met groente in de hoofdrol. Helemaal plant-based, maar net niet helemaal vegan; een recept uit het kookboek Kleur op tafel.

De Belgische Karolien Olaerts is voedingswetenschapper en schrijfster van het kookboek Kleur op Tafel. In het Njam-programma Karola’s Kitchen op tv deelt zij haar gezonde eetfilosofie met de kijkers. Die filosofie staat voor voedzame en makkelijke gerechten die bovenal lekker zijn. Zonder al te moeilijke ingrediënten maar met een nadruk op plant-based producten.

 

Groente in de hoofdrol

Olaerts is ervan overtuigd dat je door vooral lekker te eten met verse groente en fruit in de hoofdrol je je gezondheid kunt verbeteren. Dat zie je helemaal terug in dit recept van deze groente stoofpot. Zij noemt dit overigens pompoen-orzotto, maar ik vind dit geen recht doen aan dit kleurrijke gevarieerde gerecht met diverse soorten groenten in een romige saus.

groente stoofpot met orzo uit het kookboek Karola's Kitchen van Karola Olearts

Welke wijn bij groente stoofpot?

Een van haar tips om je eetpatroon gezonder te maken is het advies: ‘Beperk je alcoholinname’. Maar bij lekker eten hoort ook een glas wijn, vinden wij. Kies voor een frisse witte wijn met een kruidige randje. Bijvoorbeeld Grüner Veltliner of een Gaillac blanc. Maar ook een Chardonnay zonder houtrijping gaat het goed doen omdat dat aansluit op het romige in de saus.

groente stoofpot met orzo uit het kookboek Karola's Kitchen van Karola Olearts

Gezonde groente stoofpot met orzo

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Heerlijke stoofpot met pompoen, koolrabi en spinazie. Appel en citroen zorgt voor een friszuur accent.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • ½ grote flespompoen
  • 2 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 koolrabi ca. 280 gram
  • 1 dikke teen knoflook uit de knoflookpers
  • 1 friszoete appel ongeschild (Elstar)
  • 120 gram volkoren orzo
  • ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • ½ theelepel gemalen komjn
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 400 ml groentebouillon van tablet
  • 250 mI plantaardige slagroom
  • 1 zakje baby spinazie 100 gram
  • 5 gram verse salie
  • Sap van ½ citroen

Voor erbij

  • 30 gram gepelde hazelnoten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • ¼ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 4 biologische eieren

Bereiding
 

  • Ontpit en schil de pompoen en snijd hem in blokjes. Zet opzij.
  • Snipper de uien. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan {met deksel). Bak de uien ca. 3 minuten.
  • Snijd de koolrabi in kleine blokjes. Doe ze bij de ui en pers er de knoflook er bovenuit. Roer om en Iaat ca. 2 minuten verder stoven.
  • Snijd de appel in dobbelsteentjes. Voeg toe aan ui-mengsel: appel, pompoen, orzo, rozemarijn en komijn. Breng op smaak met versgemalen nootmuskaat, zwarte peper en zeezout. Laat nog ca. 2 minuten bakken.
  • Schenk 400 ml groentebouillon erbij en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan en Iaat ca. 12 minuten sudderen. Roer tussendoor regelmatig om en voeg extra water toe als het mengsel droog begint te worden.
  • Maak de gebakken noten: verhit de hazelnoten in een pan tot ze beginnen te kleuren. Hak de hazelnoten grof.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pannetje. Voeg de pompoenpitten toe en Iaat ze 1 à  2 minuten bakken op een laag vuur. (De pitten poffen en kunnen dus uit de pan springen. Gebruik indien nodig een deksel.)
  • Voeg toe aan de pompoenpitten:  hazelnoten, ½ theelepel rozemarijn en een ½ theelepel zout. Roer om en schep het notenmengsel in een kommetje.
  • Roer de room en spinazie door de groentestoofpot en laat nog enkele minuten pruttelen tot de spinazie geslonken is.
  • Hak intussen de salie fijn. Roer de salie en het citroensap door de groenten.
  • Bak intussen de eieren. Serveer de groentestoofpot met de spiegeleieren en notentopping.

Meer suggesties voor een groente stoofpot

  • Stoofpot met venkel en tomaat: Smeuïge ovenschotel met groente: venkel, tomaat, uien en aardappel. Met een Marokkaans tintje. Heel gemakkelijk, want de oven doet het werk.
  •  Groentestoofpot met cavolo nero: Dit stoofpotje zit boordevol gezonde groenten; cavolo nero, winterwortel, palmkool, pompoen en prei. Lekker gezond en hartverwarmend.
Groentestoofpot met cavolo nero
Groentestoofpot met cavolo nero

Het kookboek Kleur op tafel

Mooi kookboek met vooral vegetarische recepten (en een paar recepten met vis) waarin groente en fruit de hoofdrol spelen. Schrijfster Karolien Olaerts noemt zich zelf een pescatariër. Zij en haar gezin eten geen vlees en gevogelte, maar wel af en toe vis. Haar filosofie berust op gezond genieten zonder regeltjes met een duidelijk oog voor duurzaam en oog voor de planeet.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Karola's Kitchen Kleur op tafelTitel : Kleur op tafel
Auteur : Karolien Olaerts
Fotografie: Lisa Valcke
Uitgever : Uitgeverij Horizon
ISBN : 978 94 6410 2864
Prijs : € 29,99

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book