Meatless Monday

Gevuld Turks brood

Wil je snel klaar zijn vandaag? Dan zit je gebakken met dit gevulde Turkse brood van Chef Toub. Een recept uit zijn nieuwe kookboek ‘Snel Arabisch’. Lekker, snel en makkelijk. Bovendien ziet er ook nog eens mooi uit op tafel.

In het intro schrijft Mounir Toub: ‘Bij een Marokkaanse tajine eet ik bijna altijd Marokkaans brood. Maar als ik geen tijd heb om het te bakken, kies ik voor Turks brood, dat je gewoon in de supermarkt kunt kopen.’

Wat is het verschil tussen een Turks en Marokkaans brood?

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee broden vraag ik mij af, want het lijkt wel heel erg op elkaar. Uit persoonlijk onderzoek blijkt het volgende. Een Marokkaans brood is (altijd) een rond plat brood ter grootte van een pizza. Je kunt kiezen tussen een wit of een volkoren brood. Turks brood (ander woord is pide) is rond óf ovaal. Het is ook luchtiger dan Marokkaans brood en meestal bestrooid met sesamzaad of zwarte komijn. In mijn woonplaats Gouda leven heel veel Marokkanen. Hier kan ik heel gemakkelijk Marokkaans brood kopen bij een van de Marokkaanse bakkers.

Gevuld Turks brood met spinazie vegetarisch

Gevuld Turks brood; snel vegetarisch

Voorbereiding: 20 minuten
Lekker knapperig brood gevuld met een vegetarische tajine-vulling van spinazie, doperwten en feta. Hazelnoten geven extra smaak en bite.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 Turks brood
  • 4 eetlepels hazelnoten grof gehakt
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 750 gram verse spinazie
  • zout en versgemalen
  • zwarte peper
  • 200 gram doperwten diepvries
  • 300 gram feta of geitenkaas

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd een dakje van het Turks brood en hol het brood uit. Schep de hazelnoten om met de honing.
  • Verhit de olijfolie in een diepe wokpan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook 3-4 minuten. Voeg de spinazie toe en schep om tot de spinazie is geslonken. Je kunt niet alle spinazie in één keer toevoegen, daar is de pan vaak niet groot genoeg voor, dus doe er steeds een handje bij zodra er weer ruimte in de pan is.
  • Doe de spinazie in een vergiet en druk het vocht er goed uit. Als je dit niet goed doet, wordt het brood straks soppig. Schep de spinazie in een kom om met de doperwten en feta (of geitenkaas).
  • Vul het Turks brood met het spinazie-kaasmengsel. Bestrooi met de honinghazelnoten en rooster het brood 8-10 minuten op een rooster in de oven.

Turks brood beleggen

Van turks brood kun je eenvoudig fantastisch, eveneens vegetarisch, knoflooktoast maken. Dat is heel eenvoudig. Snijd het brood eerst overlangs doormidden en snijd de onderkant in punten. Schenk ca. 60 ml olijfolie in een koekenpan en verwarm deze op middelhoog vuur. Zodra de olie rimpelt, leg je de punten brood erin. Als het goed is nemen ze meteen de olie op. Bak ca. 30 tot 45 seconden per kant, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Haal met een tang uit de pan en wrijf 2 of 3 keer met een doomidden gesneden teentje knoflook over het hete sneetje. De knoflook begint dan te smelten door de hete toast. Bestooi met zeezoutvlokken. Smeer er dan een laag knoflookmayonaise over. Vervolgens ga je Turks brood beleggen met plakjes tomaat en bestrooi met bieslook, munt of peterselie. Besprenkel met olijfolie.

 

Het kookboek

Mooi kookboek voor alle fans van de Arabische keuken. Boordevol recepten in binnen 30 minuten op tafel staan. Van tajines, salades, soepen tot zoete lekkernijen. Geschreven door Mounir Toub; een chefkok die bekend is geworden door zijn programma’s op 24 Kitchen en Kook mee met MAX. Hij schreef eerder twee andere kookboek waarin ook de Arabische keuken centraal staat: Mijn Arabische keuken (2016) en Chef Toub: Lekker Arabisch (2020).

Bestellen kun je hier:

Cover Chef ToubTitel : Chef Toub: Snel Arabisch
Auteur : Mounir Toub
Fotografie: Mitchell Voorbergen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 926 9
Prijs : € 24,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept