Géén fan van zuurkool? Echt niet? Dan moet je toch deze gestoofde zuurkool een keertje maken. Hier in huis hebben we al heel veel zuurkool-haters kunnen overtuigen. Zó wordt zuurkool een hoogstandje eerste klas. Room, champignons en spekjes maken hem mild. Door de lange stooftijd wordt het zijdezacht. Heerlijk winters bijgerecht voor bij kip, gevulde kwartel of gekonfijte eendenbout. Aanrader met hoofdletters!!!
Welke wijn bij gestoofde zuurkool met champignons?
Zin in wit? Normaal gesproken zijn zuurkool en riesling een klassiek paar. Maar doordat je hier spek, champignons en crème fraîche toevoegt kies ik voor een sappige wijn met veel wit fruit; zoals de Gaillac of een Grüner Veltliner. Voldoende frisse zuren voor bij de zuurkool, maar wat ronde sappigheid vanwege de room. Houd je meer van iets avontuurlijks? Een rode Gamay uit de Beaujolais is zeker ook een aanrader. Het rode frisse fruit sluit goed aan op de zuurkool. Stoof eventueel nog een scheutje wijn mee met de zuurkool. Zo worden gerecht en wijn nog meer één geheel.
Gestoofde zuurkool met champignons
Ingredienten
- 100 gram gerookte spekreepjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 bakje champignons in plakjes
- 1 eetlepel milde paprikapoeder
- 1 bekertje crème fraîche 125 ml
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 500 g wijnzuurkool
Bereiding
- Bak in een braadpan of stoofpan de spekreepjes in ca. 3 minuten zachtjes uit. Voeg de ui en champignons toe en bak dit ca. 3 minuten mee. Roer paprikapoeder erdoor. Voeg de zure room, 100 ml water, bouillonpoeder en zuurkool toe en schep om.
- Stoof de zuurkool in 45 minuten smeuïg en gaar.
Meer met zuurkool
Hou je wel van zuurkool, net als ik, dan vind je hier nog een aantal overheerlijke zuurkool recepten die helemaal passen in deze tijd van het jaar.
- Vegetarische zuurkoolschotel met pecannoten: makkelijk te maken ovenschotel met zuurkool, kaas, appel en knapperige pecannoten.
- Oostenrijkse zuurkoolsoep: Heerlijk gevulde maaltijdsoep op basis van zuurkool en rookworst. Dot crème fraîche maakt het romig.
- Gebakken zuurkool op z’n Chinees: snelle stamppot met geroerbakte zuurkool en knoflook. Lekker pittig door een garnering van knapperige chili-olie. In 15 minuten klaar!
- Zuurkoolstamppot: ouderwetse zuurkoolstamppot op z’n Vlaams; met verse worst en Luikse stroop. Heerlijk comfortfood. Lekkerder dan de Hollandse versie met rookworst.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!