Tomatensoep is, net als groentesoep met balletjes, een van de meest gegeten soepen in Nederland! Er staan al diverse tomatensoepen op I Love Food & Wine. Maar deze geroosterde tomatensoep (met een klein beetje snoep-paprika) is zó ontzettend lekker, dat ik hem jullie niet wil onthouden. Perfect als lichte lunch, hartig voorgerecht of, met stokbrood en kruidenboter, een heerlijke maaltijdsoep.
Het recept van deze geroosterde tomatensoep is oorspronkelijk afkomstig uit het leuke kookboekje Soep-er, geschreven door Janine de Roode. Zij is eigenaar van Utrechts eerste soepbar en dan weet je zeker; zij is een echte soep-expert.
In het intro vertelt zij het volgende:
‘Dé soep die al vanaf dag één op het menu van onze soepbar staat en waar ik bijna dagelijks van moet uitleggen dat het recept toch echt geheim is. Tot nu! Want dit boek zou niet compleet zijn zonder onze enige echte Soep-er Classic. Het idee ontstond voor de opening van Soep-er: een soep die elke dag kan en die iedereen lekker vindt. Het is een soep die kinderlijk eenvoudig is om te maken, maar het is wel belangrijk dat je niet bezuinigt op de ingrediënten. Neem je tijd en ga op zoek naar die mooie rijpe cherrytomaten bij de groenteboer. Liever te rijp met zelfs wat beurse plekjes dan dat ze nog groen zien. Ook de balsamicoazijn en olijfolie spelen een hoofdrol, haal ze het liefst in een goede speciaalzaak of ga voor het A-merk in de supermarkt. Geloof me, dit maakt echt het verschil!’
Mijn twist op een geheim recept
Hoewel het originele recept van geroosterde tomatensoep een echt bestseller is, vond ik het resultaat wat te zuur en te dik. Daarom heb ik het lichtjes aangepast: minder azijn, minder tomaatjes en een deel vervangen door snoeppaprika. Ook gebruikte ik een mix van tomaten die ik nog in huis had. Het resultaat? Een soep met perfect gebalanceerde smaken die het waard is om net dat beetje extra tijd in de keuken te steken.
Wil je sneller klaar zijn? Kijk dan eens naar deze versie: tomatensoep met gemberoom.
Welke wijn bij geroosterde tomatensoep?
Hoewel je eigenlijk bij tomatensoep van geroosterde tomaten geen wijn schenkt, is een extra glas wijn toch wel erg lekker. Een volle rosé is altijd, in combinatie met tomaten, een goed idee. De frisse zuren sluiten mooi aan op de lichtzure tomaat. Maar rood kan ook. Kies dan voor een Italiaan met frisse zuren, zoals bijvoorbeeld een Bardolino.
Geroosterde tomatensoep met basilicum
Ingredienten
- 750 gram rijpe tomaten mix van cherrytomaten en gewone tomaten
- 250 gram snoep-paprika’s
- 7 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 grote teentjes knoflook gepureerd
- 1 rode ui in halve maantjes
- 1 eetlepel zwarte balsamicoazijn
- 1 theelepel kristalsuiker
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 8 gram basilicum alleen de blaadjes
- ½ liter groentebouillon van tablet
- zeezout zwarte peper en chilivlokken
Topping
- 100 ml slagroom of crème fraîche
- handje tuinkers
- scheutje extra vergine olijfolie
- zwarte peper
Extra nodig
- grote diepe soeppan, braadslede, staafmixer
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de tomaten in grove stukken. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Schep alle groenten in de braadslede en besprenkel met 4 eetlepels olijfolie. Voeg toe: knoflook, ¼ theelepel zout, zwarte peper en ¼ theelepel chilivlokken. Hussel alles goed door elkaar. Rooster de tomatenmix ca. 45 minuten in de oven.
- Verhit intussen in een grote soeppan 3 eetlepels olijfolie. Voeg de rode ui toe en laat de ui ca. 10 minuten op laag vuur zachtjes bakken. Roer af en toe door om aankoeken te voorkomen.
- Voeg als de ui helemaal zacht en glazig is de balsamico-azijn en kristalsuiker toe. Roer door en leg het deksel op de pan. Laat het uimengsel nog 5 minuten smoren. Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe en laat even meebakken. Voeg toe: de geroosterde tomaten + vocht en de basilicumblaadjes.
- Pas op want de tomaten zijn gloeiend heet! Roer voorzichtig door. Pureer het tomatenmengsel met de staafmixer tot een gladde geheel. Let op: doe een schort voor want het spat behoorlijk.
- Roer de groentebouillon erdoor. Breng de soep op smaak met eventueel extra zeezout, zwarte peper, suiker of balsamicoazijn. Het moet een perfecte balans zijn tussen zoet en zuur, met aan het einde een klein pitje van de chilipeper.
- Verdeel de soep over 4 soepkommen. Schenk er wat slagroom op (of crème fraîche zoals op de foto). Garneer met wat plukjes tuinkers. Besprenkel met extra vergine olijfolie en maal er wat zwarte peper overheen.
Het kookboek Soep-er
Handzaam kookboek met smaakvolle soeprecepten uit alle uithoeken van de wereld. Gemaakt door Janine de Roode; eigenaresse van de eerste soepbar van Nederland (Utrecht). Van hartverwarmende uiensoep met cheddar en kippensoep tot authentieke Singapore laksa met kip. In totaal 54 soep recepten met een persoonlijke creatieve twist.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Soep-er
Auteur : Janine de Roode
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 9576
Prijs : € 25,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!