Gamba’s zijn ideale ingrediënten om borrelhapjes mee te maken. In dit recept worden ze gepaneerd en gefrituurd. Dat maakt de gamba’s heerlijk krokant. Daarna dippen in een zelfgemaakte cocktailsaus. Onwaarschijnlijk lekker!
Welke wijn bij gepaneerde gamba’s?
Onbekend maakt vaak onbemind. Maar laat je hier niet door afschrikken. Deze witte wijn Inycon Estate (Gall&Gall) is afkomstig uit Sicilië. Gemaakt van de onbekende Grillo-druif. Een interessante lokale druif die o.a. ook gebruikt wordt voor het maken van Marsala. Dit domein maakt hiervan een heerlijke crispy wijn die goed past bij vis en schaaldieren. Combineer hem maar eens bij deze gamba’s. De strakke frisheid past goed bij deze garnalen in een krokant jasje. Daarnaast heeft de wijn ook een ronde rijpheid, die mooi samengaat met de romige whiskey-cocktailsaus. Andere optie: Grüner Veltliner.
Muziek: mijn grote favoriet van dit moment: Cowboy Junkies met het nummer Supernatural. Vol verlangen kijk ik uit naar hun nieuwste cd: Angels in the Wilderness. Is sinds deze week in de winkel! Nou maar hopen dat ze een keer naar Nederland komen voor een concert.
4 personen | 15 minuten |
Ingrediënten
- ½ dl slagroom
- 6 el mayonaise
- 2 el tomatenketchup
- 2 el whisky
- versgemalen peper
- worcestershiresauce
- 150 g gamba’s rauw&gepeld, ontdooid
- 3 witte boterhammen, zonder korst
- 1 ei, losgeklopt
- 1 dl olie
- Extra: 12 houten satéstokjes, in water geweekt
Stap 1
Klop de slagroom met een mixer stijf. Schep erdoor: mayonaise, tomatenketchup, whiskey. Breng op smaak met peper en enkele druppels worcesterhiresauce.
Stap 2
Dep de ontdooide gamba’s goed droog met keukenpapier. Verdeel de gamba’s over de satéstokjes, steek ze eraan. Maal het brood fijn in een keukenmachine en spreid uit op een plat bord. Schenk het losgeklopte ei op een ander plat bord. Paneer de gamba’s : haal ze eerst door het ei en druk ze daarna in de broodkruimels.
Stap 3
Verhit in een koekenpan 1 dl olie. Frituur de gepaneerde gamba’s in ca. 1 minuut krokrant en lichtbruin. Serveer met de whisky-cocktailsaus.
Meer ideeën met gamba’s nodig?
- Gamba’s met Oosterse kruidenboter
- Tartaar van zwaardvis en gefrituurde gamba
- Garnalenspiesje met koriandermayonaise
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!