Troostfood

Gemberkoekjes; zelfgebakken het allerlekkerst!

Gemberkoekjes zijn mijn troostkoekjes. Als kind gruwelde ik van gemberkoekjes. Maar het waren de lievelingskoekjes van mijn vader, dus we hadden ze regelmatig in de koektrommel. Helaas waren die niet zelfgemaakt. Bovendien overheerste de gember rijkelijk. Grrr…

Die aversie tegen gemberkoekjes heeft mijn hele leven geduurd. Tot nu toe. Onlangs proefde ik bij mijn vriendin Hilda haar zelfgebakken gemberkoekjes en ze smaakten hemels. Heerlijk knapperig, met een heel zachte fijne gembersmaak. Afgelopen weekend heb ik zelf gemberkoekjes gebakken en ze zijn onweerstaanbaar. In deze trieste tijd van Corona, moet je jezelf verwennen. Dat kan met deze heerlijke homemade gemberkoekjes. Graag deel ik dit recept nu met jullie…

15 koekjes1 uur + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • Deeg
  • 120 gram bloem
  • mespuntje zout
  • ½ theelepel vanille extract
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 95 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • Topping
  • 50 gram gekonfijte gember, goed uitgelekt
  • 1 eetlepel fijne suiker
  • ½  ei, losgeklopt
  • Extra: bakplaat belegd met bakpapier

Stap 1

Eerst maak je het deeg. Doe alle ingrediënten in een beslagkom. Meng met de hand tot een soepel deeg. Maak hier een rol van met een doorsnede van 3 à 4 centimeter. Verpak de rol in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Stap 2

Maak intussen de topping. Snijd de gember in zeer kleine stukjes. Meng met de suiker. Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd van de rol deegplakjes van ca. ¾ centimeter dik. Leg ze met voldoende afstand op de bakplaat. Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei. Verdeel de gember over de koekjes. Bak de koekjes in ca. 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel.

 

Meer koekjes bakken?

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *