Biefstuk op z’n Midden-Oosters. Verbazingwekkend simpel en ongelooflijk lekker. Klein minpuntje: je moet alleen een dag van tevoren beginnen om de labneh te maken. Maar de moeite meer dan waard!
Wat is labneh eigenlijk?
De Midden Oosten-keuken is hip. Dus misschien ben je al wel bekend met dit basisproduct uit deze keuken. In feite is labneh een soort Arabische hangop; dus uitgelekte yoghurt. Alleen niet zoet, maar juist hartig. Heel simpel om te maken hoor. Je mengt 500 gram Griekse of Turkse yoghurt (10% vet) met 2 eetlepels zeezoutvlokken, of met gewoon zout ( ½ eetlepel). Het mag licht zout smaken. Proef dus goed. Je schept de gezouten yoghurt over in een kaasdoek (of theedoek) die je in een vergiet of zeef legt. En laat dit mengsel ca. 4 uur staan, zodat het vocht eruit loopt en het mooi dik en schepbaar wordt.
Overigens de keuze van de yoghurtsoort bepaalt de smaak van de labneh. Gewone yoghurt maakt hem frisser, met Griekse yoghurt wordt ie voller, en door Turkse yoghurt smaakt weer wat zoeter.
Het recept is afkomstig uit het kookboek Simply, het vijfde kookboek van ‘the golden girl’ van de Perzische keuken, Sabrina Ghayour. Zij houdt van simpele gerechten en technieken en deze gemarineerde biefstuk is daar een goed voorbeeld van. In het intro van het recept vertelt ze het volgende: ‘Voor dit gerecht heb ik me laten inspireren door Turkse Iskender kebab. De gemarineerde biefstuk met labneh en pul biber-boter zorgen voor een simpele maar doeltreffende explosie van smaken. Veeg de yoghurt op met heerlijk platbrood en geniet maximaal.’
Welke wijn bij gemarineerde biefstuk met labneh?
Uiteraard drinken we hier rode wijn bij. Kies voor een Pinot Noir, liefst eentje uit Duitsland. Dus een Spätburgunder. De pittige pulbiberboter en de friszure zure labneh vragen om een wijn met frisse zuren. De kruidigheid van de wijn onderstreept de interessante smaak van de gemarineerde biefstuk.
Gemarineerde biefstuk met labneh
Ingredienten
- 500 gram lendebiefstuk van 2 cm dik
- ½ eetlepel gedroogde munt
- ½ teentje knoflook uit de knijper
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel selderijzout
- 2 eetlepels olijfolie
- 75 gram boter
- 2 volle theelepels pul biber Turkse chilivlokken
- 400 gram labneh zie hierboven
- kant-en-klare gebakken uitjes
- 3 takjes dille heel fijngehakt
- zout versgemalen peper
Bereiding
- Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier en snijd in blokjes van 2,5 cm.
- Doe de blokjes in een mengkom. Voeg toe: munt, knoflook, komijn, selderijzout en een flinke hoeveelheid peper. Schep goed om. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en schep erdoor. Laat de biefstuk ca. 10 minuten marineren.
- Verhit een grote (droge) koekenpan op middelhoog vuur. Bak de blokjes biefstuk ca. 1 minuut aan elke kant, schep op een klein bord en bestrooi met zeezoutvlokken. Zet het vuur uit, veeg de koekenpan schoon met keukenpapier. Zet de pan opnieuw op het vuur en smelt de boter. Strooi de pul biber in de pan, roer tot de boter rood kleurt en neem de pan van het vuur.
- Verdeel de labneh over vier borden, ca. 2 eetlepels per persoon. Schep de biefstuk met een schuimspaan van het bord, laat het vocht eruit lopen, en schik de biefstukblokjes op de labneh. Schenk de pul biber-boter over het vlees. Bestrooi met de gebakken uitjes en dille. Serveer direct.
- Lekker met zoete aardappelfriet of couscous en een frisse salade.
Meer over biefstuk bakken
Ontdek hier hoe je andere soorten biefstuk het beste kunt bereiden en bakken.
Bestellen kun je hier:
Titel : Simply, makkelijke Midden-Oosterse maaltijden
Auteur : Sabrina Gayhour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6145 242
Prijs : € 27,50
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen