Gekruide lamskoteletjes met honingsaus & Amarone of Toro

Mooie wijn-spijscombinaties bedenken, koken en proeven; elke wijn-spijsproeverij is dit opnieuw een heerlijke uitdaging. Voor de proeverij van afgelopen 1e pinksterdag (bij schoonzus Annemiek in de tuin) waren deze lamskoteletjes een groot succes. Het recept is afkomstig uit kookboek ‘Cocina Nueva’.

Welke wijn bij lamskoteletjes met honingsaus?

Bij deze overheerlijke lamskoteletjes proefden we een  Spaanse Toro van Gago uit 2003 én een Amarone van Tommasi uit 2001 (de laatste flessen uit eigen voorraad). Vooraf was er een lichte voorkeur voor de Spaanse Toro, maar in combinatie met het gerecht bleek de Italiaanse Amarone di Valpolicella de favoriet.

Muziek: Vaya con Dios met Time Flies. Heerlijk swingend.

 

 

Lamskoteletjes met honingsaus

Lamskoteletjes met honingsaus

Bereiding: 40 minuten
Totaal: 40 minuten
Lamskoteletjes worden heerlijk gekruid in een zelfgemaakt specerijen mengsel. Honingsaus met rozijnen geven tegenwicht. Drink er Amarone bij!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 40 gram gedroogde druiven of grote rozijnenmix van AH
  • 2 eetlepels Pedro Ximénez sherry dulce
  • 80 gram honing
  • ½ theelepel geraspte citroenschil
  • 12-16 lamskoteletjes
  • 1 ½ eetlepel olijfolie
  • 1 ½ eetlepel pijnboompitten geroosterd

Kruidenmix

  • 3 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • ½ theelepel gerookt zoet paparikapoeder
  • ½ theelepel gemalen venkelzaad
  • 1 ½ theelepel zout

Spinaziesalade

  • 1 kleine rode ui in heel dunne ringen gesneden
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 165 gram jonge spinazie

Bereiding
 

  • Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.
  • Begin met de saus. Leg de rozijnen 30 minuten in de PX-sherry om ze zacht te laten worden. Doe ze samen met de honing, citroenschil en 4 eetlepels water in een kleine pan. Laat ze 2 minuten koken, zet het vuur laag en houd de rozijnen 5 minuten tegen de kook aan. Draai het vuur uit en leg de deksel op de pan om de druiven warm te houden.
  • Meng intussen alle ingrediënten van de kruidenmix op een bord door elkaar en druk de koteletten met beide kanten in het mengsel. Zet ze opzij.
  • Begin vervolgens met de spinaziesalade. Doe de uitjes, het citroensap en de olijfolie met wat zout in een grote kom. Meng alles goed door elkaar.
  • Besmeer de grillpan met wat olie. Bak de koteletten in ca. 2 minuten rosé.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.