Tomaten, mozzarella, basilicum… De klassieke salade caprese is voor velen het summum van Italiaanse eenvoud. Maar wat als je deze klassieker naar een hoger niveau tilt? Door de sappige tomaten langzaam te konfijten en de mozzarella te vervangen door romige burrata, ontstaat een versie die zó lekker is dat je hem het liefst elke dag zou willen eten. Tenminste, ik wel!
Wat is burrata eigenlijk?
Burrata lijkt op mozzarella, maar vanbinnen is hij veel zachter en romiger. Een soort vloeibare roomkaas verpakt in een jasje van mozzarella; onweerstaanbaar lekker! Kun je geen burrata vinden? Dan is buffelmozzarella een prima alternatief, al mis je dan wel die kenmerkende romige binnenkant.
Voorgerecht of bijgerecht?
Deze salade caprese 2.0 (oftewel gekonfijte tomaten met burrata) is multifunctioneel. Serveer hem als voorgerecht met wat knapperig stokbrood om in de romige burrata te dippen. Of maak er een zomers hoofdgerecht van met geroosterde krieltjes en een Italiaanse frittata erbij. Zo deden wij het – een perfecte maaltijd op een zwoele avond.
Welke wijn bij gekonfijte tomaten met burrata?
Bij dit gerecht passen wijnen met frisse zuren én een zachte structuur. Denk aan:
- Frisse rosé uit de Provence: licht, elegant en mooi in balans met de zoete tomaat en romige kaas.
- Vermentino: wit uit Italië met citrus, amandel en een subtiel kruidige toets.
- Sauvignon Blanc: fris en kruidig . Kies voor eentje uit de Nieuwe Wereld.

Gekonfijte tomaatjes met burrata
Ingredienten
- 380 gram Tasty Tom tomaten gehalveerd
- 3 teentjes knoflook in plakjes
- 1 eetlepel balsamico-azijn
- 1/2 theelepel suiker
- zest van 1 citroen
- 3 eetlepels olijfolie
- zout versgemalen peper
- 1 grote bol burrata uitlekgewicht 250 gram
- verse basilicumblaadjes
Extra nodig
- braadslede of ovenschaal
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 140 C.
- Halveer de tomaten. Snijd de knoflook in zeer dunne plakjes. Doe in een kom: tomaten, knoflook, balsamico-azijn, suiker, citroeneest, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper. Schep door elkaar.
- Verdeel de tomaten over de bodem van een braadslede. Zet in de oven en laat de tomaatjes in ca. 45 minuten zacht en zoet worden.
- Leg de burrata op een grote platte schaal. Trek hem een beetje uit elkaar. Verdeel de tomaatjes met hun vocht erover. Besprenkel met wat extra olijfolie. Garneer met basilicum.
Notities
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!



