De aspergetijd is weer begonnen! Eergisteren was de Nationale Opening van het seizoen in de Markthal van Rotterdam, georganiseerd door Het Asperge Centrum. De slogan voor dit jaar luidt: Zó klaar, Zó lekker. Vandaar dit weekend een heerlijk aspergegerecht op I Love Food & Wine dat past bij dit thema: gegrilde asperges met amandelsaus. Afkomstig uit het kookboek ‘Oogstkoken’; het jubileumboek van het tijdschrift Seasons. En daar hoort natuurlijk ook een lekker glas wijn bij…
Welke wijn bij gegrilde asperges met amandelsaus?
Dit prachtig uitziende groentegerecht smaakt heerlijk knapperig en gegrild. De romige saus proeft naar amandelen en een zweempje citroen. Heerlijk in combinatie met de pure asperges. Uiteraard kiezen we als eerste natuurlijk voor de aspergewijn van het jaar; de Müller-Thurgau van Tirebouchon.
Maar bij zo’n fris-romige saus past ook een pinot blanc, of silvaner. Andere aanrader is de Chardonnay van Ambroise.
4 personen | 30 minuten |
Ingrediënten
- 125 gram blanke amandelen
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- ½ bosje peterselie
- ½ beschuit
- 100 ml (koolzaad)olie
- zout
- versgemalen peper
- rasp en sap van ½ citroen
- 750 gram witte asperges
Stap 1
Rooster de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan. Doe 100 gram amandelen in de foodprocessor, samen met de knoflook. peterselie, beschuit en 75 ml olie. Maal fijn. Voeg 75 ml water toe en zo nodig nog wat extra tot een mooie dikvloeibare saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Stap 2
Verwijder de houtige uiteinden van de asperges en schil ze. Halveer ze in de lengte. Bestrijk de asperges met de rest van de olie en bestrooi ze met zout en peper. Verhit een grillpan en gril de asperges in 6-8 minuten beetgaar. Keer ze halverwege.
Stap 3
Leg de asperges op een schaal en verdeel de saus erover. Garneer met amandelen, peterselie en citroenrasp. Lekker met een gebakken biefstuk of lamskoteletje en aardappeltjes uit de oven.
Maar er is meer keus in aspergerecepten op I Love Food & Wine. Probeer ook eens; gegrilde asperges met Hollandaisesaus, omelet met asperges en dragon of de quiche asperges en zalm. Allemaal even lekker! Nog meer ideeën nodig? Gebruik de zoekbalk.
Ben je fan van mijn aspergerecepten? Dan kun je op mij stemmen op de site van Het Asperge Centrum. Doe je mee?
Het kookboek
Oogstkoken staat boordevol eenvoudig te maken, verrukkelijke recepten met pure smaken van het seizoen. Het is een kookboek ter ere van het 25 jarig jubileum van het tijdschrift Season. Willemijn Ter Hart, redacteur voor bladen als Seasons, Flair en Ariadne at Home, is de samensteller van het boek. Zij heeft zich gespecialiseerd in bloemstyling en (moes)tuinieren. En dat is duidelijk zichtbaar. Want het boek staat boordevol tips & tricks om te leren zaaien en oogsten uit eigen moestuin.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Oogstkoken, het complete Seasons kookboek
Uitgever : Fontaine Uitgevers
ISBN nummer: 978 90 5956 837 2
Prijs: € 24,95
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen