Meatless Monday

Gebakken zuurkool stamppot met Chinese twist

Wist je dat ze in China ook zuurkool eten? Ik dacht dat zuurkool iets echt Hollands was. Maar in China noemen ze deze groente ‘Suan Cai’. In de Chinese provincie Yunnan maken ze daar, net als in Nederland, een soort zuurkool stamppot van. Maar dan gebakken met lekker veel knoflook en lente-uitjes en ZONDER rookworst. In 15 minuten op tafel. Superlekker, bovendien vegetarisch.

Wat is zuurkool eigenlijk?

Misschien vind je zuurkool niet lekker, of klinkt het ouderwets. Toch is het eigenlijk een ondergewaardeerd groente. Zuurkool is lichtzuur van smaak, heerlijk knapperig en heel gezond. In feite is het gefermenteerde witte kool. Je kunt het ook zelf maken, op dezelfde manier als dat je kimchi maakt. Lees hier mijn verhaal over hoe dat fermenteren precies in zijn werk gaat. Maar kortweg gezegd maak je het zo: je voegt ca. 2% zeezout toe aan gesneden witte kool. Vult aan met wat jeneverbessen, mosterdzaad en laurierblad. Je doet het mengsel in de fermentatiepot, en laat dat dan ca. 5 weken staan. Door het fermentatie-proces (melkzuurfermentatie) krijgt de kool zijn friszure smaak.

Welke wijn bij zuurkoolstamppot met Chinese twist?

Zuurkool en riesling zijn een klassiek paar. Bij deze gebakken zuurkoolstamppot met een lichte knoflooksmaak en pittige chili-olie smaakt een wat vollere riesling superfijn! Wij dronken er een fles Pegasus Bay Bel Canto 2011 (Nieuw-Zeeland) bij. Dit is een wat geouderde riesling met een volle smaak en een klein zoetje op de achtergrond. Perfecte wijn en spijs combinatie, want zowel wijn als gerecht kregen een lift. Maar een riesling uit de Elzas of een Duitse riesling spätlese (of auslese) zullen ook goed combineren.

Zuurkool stamppot uit kookboek Chinese - ish,

Zuurkoolstamppot met Chinese twist

Bereiding: 15 minuten
Totaal: 15 minuten
Snelle stamppot met geroerbakte zuurkool en knoflook. Lekker pittig door een garnering van knapperige chili-olie. In 15 minuten klaar!
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram kruimige aardappels geschild en in blokjes
  • 2 eetlepels rijst olie
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 lente-uitjes groene en witte deel apart in ringetjes
  • 1 zakje gekookte wijnzuurkool à 250 gram uitgelekt
  • 1 theelepel chilivlokken
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel chili-olie Lao Gan Ma, toko

Extra nodig

  • wok

Bereiding
 

  • Kook de aardappelblokjes in ruim water met zout in ca. 10 minuten bijna gaar. Doe een paar eetlepels kookvocht in een kommetje, en giet de aardappelblokjes af en laat goed uitlekken.
  • Verhit ca. 1 eetlepel olie in een wok of hapjespan met anti-aanbaklaag. Roerbak de knoflook een paar seconden en voeg dan de witte lente-ui toe en bak even mee. Voeg de uitgelekte zuurkool toe en bak kort. Roer de chilivlokken erdoor.
  • Zet het vuur lager, voeg de aardappelblokjes toe. (En als het te droog is eventueel ook 2 eetlepels van het achtergehouden kookvocht). Plet de aardappelblokjes al bakkend met een spatel. Maak ze niet te fijn, zo houd je wat structuur. Zet het vuur langzaam weer hoger.
  • Voeg nog 1 eetlepel olie toe en bak de grove aardappel-zuurkoolstamppot nog ca. 2 tot 3 minuten. Breng op smaak met zout en paper. Roer de groene lente-uitjes erdoor. Verdeel de stamppot over twee borden. Sprenkel de chili-olie erover.

Notities

Lekker met gebakken repen oesterzwammen (150 gram). Breng die op smaak met 1 eetlepel Japanse sojasaus en enkele druppels limoensap.

Het kookboek Chinese – ish

Mooi uitgegeven kookboek boordevol authentieke Chinese gerechten met een twist. Gemaakt door twee uit China afkomstige vrouwen; chefkok Rosheen Kaul en illustrator Joanna Hu die allebei opgroeiden in Australië. ‘Chinese-ish’ is een uitdrukking die staat voor het integreren en in elkaar overlopen van verschillende culturen. Rosheen en Joanna laten in dit boek zien wat dat voor hun betekent door middel van eten: je kiest wat je lekker vindt en laat de rest achterwege. Op die manier krijgen traditionele Chinese gerechten een nieuw fusion gezicht.

Toch meer zin in een traditionele Hollandse zuurkoolstamppot. Dit is ook een overheerlijke klassieker!

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Chinese-ishTitel : Chinese-ish
Auteur : Rosheen Kaul en Joanna Hu
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 281 0
Prijs : € 23,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je het dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Chinese zuurkool stamppot: heerlijk vegetarisch. Aardappelpuree wordt op smaak gebracht met lente-uitjes en chili-olie. De zuurkool ga je roerbakken. Hierdoor blijft hij wat knapperig. Komt uit het fusion kookboek Chinese-ish. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier bij? Kijk op I Love Food & wine. #wijn-spijscombinatie #makkelijk