Op zoek naar een makkelijk en smaakvol groentegerecht? Deze gebakken courgettes met frisse kruidenyoghurt zijn precies wat je zoekt. Supersimpel, snel klaar en boordevol smaak. De courgettes worden kort gebakken zodat ze lekker zacht en licht goudbruin worden, terwijl de groene yoghurtdressing met verse kruiden zorgt voor een frisse, kruidige kick. Een heerlijk bijgerecht dat past bij elk seizoen, zomers bij de barbecue, maar ook in de winter verrassend lekker naast een stuk gegrild vlees, gebakken gehaktballetjes of vis.
Het recept van gebakken courgettes komt uit het kookboek Persiana Easy van Sabrina Ghayour, de golden girl van de Perzische keuken. Met het kookboek Persiana brak ze in 2014 internationaal door. Ze is geboren in Teheran en woont sinds haar jeugd in Groot-Brittanië. Persiana Easy is haar 8e kookboek.

In de inleiding bij dit recept schrijft Sabrina:
“Streven naar eenvoud maakt vindingrijk. Dit is een van de gerechten die ik maak wanneer ik nog een paar courgettes heb liggen, want alle andere ingrediënten heb ik bijna altijd wel in huis. Het is echt heel snel en lekker. Ik sta erom bekend dat ik overal feta en zelfs gehakte ingelegde citroen aan toevoeg, maar dit gerecht heeft verder niks nodig; het is zo al lekker genoeg.”
Persiana Easy van Sabrina Ghayour
In Persiana Easy draait alles om eenvoudig maar smaakvol koken. Sabrina Ghayour presenteert toegankelijke Perzische en Midden-Oosterse gerechten die iedereen kan maken, zonder ingewikkelde technieken of lange ingrediëntenlijsten. Denk aan doordeweekse toppers zoals kuku met halloumi, tomaat & spinazie of kabeljauw in muhammara, en aan weekendgerechten vol comfort zoals polow van pittig rundvlees & tomaten of een spicy kipstoof met ingelegde citroen en wortel.
Zoals we van Ghayour gewend zijn, draait het allemaal om gerechten bomvol smaak, eenvoudig te bereiden en verrassend in hun combinaties. Ook vind je in dit boek kleurrijke salades, bijgerechten, dips en zoete lekkernijen zoals ananas-tarte tatin met gekruide karamel en tijm.
Eerder verschenen op I Love Food & Wine al heerlijke recepten van Sabrina Ghayour uit haar eerdere kookboeken:
- Bietensalade met kastanjes en tahinyoghurt uit Feast
- Kuku met aubergine en gekaramelliseerde ui uit Bazaar
- Gemarineerde biefstuk met labneh (zoute hangop) uit Simply
- Thaise biefstuk-salade met kerstomaten uit Persiana
Met Persiana Easy bewijst Ghayour opnieuw dat Midden-Oosters koken niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar wél onweerstaanbaar lekker is.
Welke wijn bij gebakken courgettes met kruidenyoghurt?
Bij deze frisse courgetteschotel past een lichte, kruidige witte wijn uitstekend. Denk aan een Sauvignon Blanc uit de Loire, een Verdejo uit Rueda of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Hun frisse zuren en subtiele kruidigheid sluiten mooi aan bij de romige yoghurt en de groene kruiden.

Gebakken courgettes met groene yoghurt
Ingredienten
Groene yoghurt-dressing
- 150 gram dikke Griekse yoghurt
- 1 dikke teen knoflook gepeld
- 15 gram bladpeterselie blaadjes
- 15 gram koriander blaadjes
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
Courgette
- 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
- 2 grote of 3 kleine courgettes in diagonale plakken van 1 cm
- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Garnering (eventueel)
- 4-5 ingelegde rode chilipepers in dunne ringetjes
- 2 snufjes nigellazaad
Bereiding
- Pureer alle ingrediënten voor de groene yoghurt met wat zout en peper in een keukenmachine glad. Houd wat peterselie en koriander achter voor de garnering.
- Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de courgette in 2 tot 3 minuten per kant bruin; doe dit in 2 of 3 porties.
- Haal de plakken courgette uit de pan en leg op een serveerschaal; het geeft niet dat ze afkoelen, want op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst.
- Breng op smaak met zout en peper. Schep de groene yoghurt op de courgette.
- Hak de apart gehouden kruiden fijn en strooi over de courgette, gevolgd door de ingelegde chilipepers en het nigellazaad. Lekker bij kipgehaktballetjes.
Het kookboek Persiana Easy
Mooi uitgegeven kookboek met makkelijke gerechten uit het Midden -Oosten. Van doordeweekse maaltijden tot kleurrijke salades, groente- en bijgerechten. Maar ook heerlijke snacks en voorafjes.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Persiana Easy
Auteur : Sabrina Ghayour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 342 8
Prijs : € 29,95
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!



