Meatless Monday

Escalivada: ratatouille op z’n Spaans (VEGAN)

Hou je van ratatouille, dan valt deze zogenaamde escalivada ook zeker in de smaak. Ongelooflijk simpel om te maken Waarom? Je hoeft de groente niet schoon te maken of te snijden. Alles gaat in z’n geheel, direct uit de winkel, de oven in. Na 1 uur bakken is alles gaar. Nog even de oneetbare delen verwijderen en klaar is je zomerse groentegerecht! Amazing!

Dit simpele recept komt oorspronkelijk uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Het is een van haar favoriete recepten, daarom vind je hetzelfde recept ook terug in het allernieuwste kookboek Dé Bakplaat met de beste recepten van haar hand. In het intro vertelt Rukmini het volgende:

 

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

Dit gerecht voert je mee naar een terras in Spanje en het leuk is dat het heel eenvoudig kunt maken van alledaagse supermarktaankopen. De hoeveelheden zijn bedoeld voor twee grote porties – passen op een standaard bakplaat – maar je kunt alles ook eenvoudigweg verdubbelen als je voor meer mensen kookt. Lekker makkelijk: je kunt de groenten zo op tafel zetten, daar over de borden verdelen en met de dressing besprenkelen.’

 

Wat is escalivada?

Escalivada is, van origine, een traditionele Catalaanse gerecht bestaande uit gegrilde groenten. De naam ‘escalivada’ komt van het Catalaanse woord ‘escalivar’, wat ‘roosteren in de as’ betekent. Dit gerecht is eenvoudig maar vol van smaak, en het wordt vaak geserveerd als tapa, bijgerecht of als onderdeel van een hoofdmaaltijd. Het lijkt op ratatouille, maar dan zonder courgette.

 

Mijn persoonlijke keukentip
Deze luxe Tefal braadslede is mijn favoriet voor het bereiden van smakelijke braadgerechten. Niet alleen is hij gemaakt van gerecycled materiaal, maar hij bakt ook nog eens alles mooi egaal. De anti-aanbaklaag en handgrepen maken hem onmisbaar in mijn keuken. Duurzaam, handig en perfect voor elk recept!

 

 

 

Welke wijn bij escalivada?

Heerlijk gestoofde groenten die smaken naar zon en kruiden. Mijn eerste gedachtegang is een rosé uit de Provence. Maar ook kruidige rode wijnen uit het zuiden van Frankrijk zullen het goed doen. Denk aan Côtes du Rhône, Vacqueyras of Gigondas.

Escalivada uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer

Escalivada; gestoofde groente uit de oven

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 10 minuten
Aubergines, tomaten, ui en rode paprika vormen een klassieke combinatie in de Méditerranée. Dit recept is extra simpel om te maken omdat alles in z’n geheel de oven ingaat.
Aantal 3 personen

Ingredienten
 

  • 2 hele aubergines rondom met vork ingeprikt
  • 3 rode puntpaprika’s
  • 6 grote trostomaten
  • 1 rode ui in vieren
  • handje verse tijm
  • 4 tenen knoflook ongepeld
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels zeezout
  • 50 gram hele amandelen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 25 gram basilicum grof gescheurd

Extra nodig

  • bakplaat of braadslede

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de hele aubergines, paprika’s, tomaten, ui, tijm, knoflook, olijfolie en 1 theelepel zout op een grote bakplaat. Schep alles om met je handen.
  • Zet de groenten ca. 1 uur in de oven. Verhit een droge koekenpan en rooster de amandelen lichtbruin. Zet even apart.
  • Haal de bakplaat uit de oven. De groenten moeten nu rondom een beetje geblakerd zijn en zo zacht dat je erin kunt prikken. Verwijder de knoflook, knijp deze uit de velletjes, pureer ze en roer door het citroensap, olijfolie en 1 theelepel zeezout.
  • Verwijder met een mes en vork de oneetbare delen van de gare groenten en scheur ze vervolgens in grove stukken.
  • Verdeel de basilicum, dressing en de amandelen erover. Schep alles door elkaar. Lekker met knapperig brood of parelgort.

Het kookboek De Groene Bakplaat

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen.

Bestellen kun je hier:

Cover De groene bakplaatTitel : De groene bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1600 7
Prijs : € 19,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book