Eggs Benedict

Tweede Paasdag
Eggs Benedict

Even een ontbijtreceptje voor tweede Paasdag: Eggs Benedict oftewel gepocheerd ei met hollandaisesaus. Nou ja, receptje. Het is wel even wat werk zo ’s ochtends vroeg. En alles moet à la minute gemaakt worden. Helemaal voorbereiden zodat alles van tevoren klaarstaat, dat gaat niet lukken. Zowel de hollandaisesaus als eieren pocheren is even een dingetje. Maar met wat extra uitleg, gaat het zeker lukken. Pocheer de eieren volgens één van de methodes die op Culy.nl worden uitgelegd; deze of deze. Bekijk de filmpjes voordat je begint, en kies een methode. Ook voor de hollandaisesaus geven we een foolproof recept voor dummies. Op deze manier hoef je de eieren niet au-bain-marie te verwarmen, maar je klopt ze gewoon met de staafmixer. Zorg er wel voor dat de boter goed heet is, en schenk hem in een dun straaltje bij de eidooiers, terwijl je blijft mixen. Resultaat: een superlekker ontbijtgerecht! Schenk er een glas mousserende wijn bij! Champagne bijvoorbeeld dat mag best bij zo’n luxueus ontbijtgerecht.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 2 beschuitbollen*
  • 4 plakken gekookte ham
  • ½ el zout
  • 4 verse eieren
  • Hollandaisesaus
  • 100 g roomboter
  • 2 eidooiers
  • 1 el witte wijnazijn
  • ½ tl fijne Dijon mosterd
  • 2 eetlepels verse dragon of peterselie, fijngehakt

Stap 1

Snijd de beschuitbollen (of hamburgerbroodjes) horizontaal door, rooster ze in een droge koekenpan krokant. Neem uit pan. Smelt  10 gram boter in dezelfde pan en bak de plakken ham snel lichtbruin. Leg ze op keukenpapier en laat ze iets afkoelen.

Stap 2

Smelt de roomboter op zacht vuur. Zorg dat de boter goed heet is, maar niet bruint. Doe de eidooiers samen met 1 theelepel lauw water en ¼ theelepel azijn in een hoge kom (of maatbeter). Meng met de staafmixer. Giet de gesmolten boter er héél langzaam bij en blijf mixen met de staafmixer tot een mooie dikke mayonaise-achtige saus. Breng op smaak met mosterd en versgemalen peper. Roer er eventueel wat peterselie of dragon doorheen. Zet even apart.

Stap 3

Breng in een grote hoge pan een grote hoeveelheid water samen met 1 eetlepel azijn en ½ eetlepel zout tegen de kook aan. Pocheer de eieren volgens één van de manieren die je in de videofilmpjes hebt gezien. Breek de eieren allemaal in een apart kopje/glaasje. Roer met een lepel heel hard in het water zodat een ‘draaikolk’ ontstaat. Laat 1 ei er voorzichtig in het midden inglijden, laat het ei in ongeveer 2,5 tot 3 minuten gaar pocheren, haal het ei er met een schuimspaan uit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Herhaal dit. (Je kunt ook meerdere eieren tegelijkertijd pocheren.)

Stap 4

Leg de gepocheerde eieren op de met ham belegde broodjes. Schep wat hollandaisesaus erover. Dien op.

 

Wat zijn beschuitbollen*?
Beschuitbollen zijn tegenwoordig niet overal goed verkrijgbaar. Het zijn witte ronde broodjes die lichtzoet smaken. Het is eigenlijk een voorproduct bij het maken van beschuit: voordat een beschuit een beschuitje wordt, is het eerst een beschuitbol. De beschuitbol wordt door midden gesneden en dan nog een keer gebakken, zodat er twee beschuitjes uit de oven komen. Kun je ze moeilijk krijgen, vervang ze dan door zogenaamde hamburgerbroodjes. Ook deze broodjes hebben die lichtzoete smaak.

 

Welke wijn bij Eggs Benedict?

Dit ontbijtgerecht is supersmeuïg. De zachte eidooier is een lastige in combinatie met wijn. Daarom doet een droge mousserende wijn het altijd goed. Die verfrist de mond en maakt hem ‘schoon’.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties in je mailbox? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *