Meatless Monday

Couscous met wortel en halloumi uit de oven

Dit makkelijk te maken recept, couscous met wortel en halloumi, is afkomstig uit het kookboek Rani’s goed plan van de Belgische Rani de Coninck. Al eerder publiceerde ik een heerlijke zomerse pasta uit dit boek: pasta met peultjes en groene asperges. Een aanrader! Maar ook dit ovengerecht is superlekker.

Rani de Coninck maakte dit kookboek in samenwerking met Elise van de Poele. Ze houden allebei van een goede organisatie in de keuken, eenvoud en pure recepten. Kortom:

Goed gepland, slim gekookt, lekker gegeten!

 

In het intro van het boek vertelt Rani het volgende:

portret Rani de Coninck
Samen met Elise van de Poele (r) kwamen de slimme recepten tot stand

Toen we de eerste keer samen kookten, was dit een van de gerechtjes die tornado Elise in een wip op tafel zette. Suze en Rien, de kindjes van Elise, gaven de halloumi een nieuwe originele naam vanwege het geluid dat de kaas maakt als je erin bijt (en ‘Piep’! zie de kaas…).

Garam masala of Baharat

Dit gerecht staat supersnel op tafel, zit bomvol vitaminen én smaak en het is ook nog eens vegetarisch! Elise en ik zijn allebei enorme fan van garam masala of baharat, maar welk Oosters kruidenmengel je ook gebruikt, ze zijn allebei heerlijk. Uitproberen en proeven maar!

 

Welke wijn bij couscous met wortel?

Dit gerecht smaakt lekker kruidig door het Oosterse kruidenmengsel en krijgt een lichtzoute toets door de gebakken halloumi. De wortels zijn lichtzoet van smaak. Schenk hier een witte wijn bij die fris en rond tegelijkertijd is, zoals een Gruner Veltiner of Viognier. Maar een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld is ook een goede keus.

 

Couscous met wortel en halloumi uit de oven uit Rani's goed plan van Rani de Coninck

Couscous met geroosterde wortel en halloumi uit de oven

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 35 minuten
Totaal: 1 uur
Makkelijk te maken bakplaatgerecht met geroosterde wortelen en lekker zoutige halloumi.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 zoete ui in reepjes
  • 800 gram wortelen in reepjes
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 2 theelepels garam massala of baharat
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 100 gram rozijnen
  • 350 gram couscous
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 pakjes halloumi à 225 gram
  • handvol bladpeterselie
  • olijfolie
  • peper en zout

Extra nodig

  • grote ovenschaal of braadslede

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 185 ℃. Pel en snijd de ui in repen. Schil of schrap de wortelen en snijd in repen. Halveer de langste exemplaren in de lengte. Pel en plet de knoflook.
  • Meng de ui, knoflook en wortelen met 4 eetlepels olijfolie, garam massala of baharat, chilivlokken, kerriepoeder en een snuf zout. Doe in een grote ovenschaal en zet 25-30 minuten in de oven tot de wortels gaar en licht gekleurd zijn.
  • Haal de ovenschaal uit de oven. Schep alles eruit en leg even opzij. Doe de rozijnen, couscous en bouillon in de schaal. Roer goed om en zet 5 minuten in de oven. Snijd de halloumi in plakjes.
  • Meng de wortelen en ui goed door de couscous en laat alles afgedekt nog 5 minuten rusten. Verhit intussen een scheut olijfolie in een grote koekenpan of grillpan en bak de halloumi in ca. 5 minuten aan lichtbruin, keer halverwege. Serveer de couscous met de halloumi en grof gehakte peterselie. Lekker met tzatziki of raita.

 

Het kookboek Rani’s goed plan

Het kookboek Rani’s goed plan staat voor koken met gezond verstand. In dit boek krijg je overheerlijke gezonde gerechten met veel praktische tips. Haar recepten zijn gebaseerd op slim koken met aandacht voor de portemonnee. Dankzij restjesdag, de diepvries of 1+1 gerechten spring je creatief om met je ingrediënten en gooi je minder weg.

Smaakt dit gezonde recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Rani's goed planTitel : Rani’s goed plan
Auteur : Rani de Coninck
Uitgever : Uitgeverij Pelckmans
ISBN : 978 94 6383 234 2
Prijs : € 29,50

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

EARLY BIRD ACTIE

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

🎁 Early bird-actie! Bestel vóór 15 november voor slechts €5,99 (daarna €7,50).

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!