Ken je dat: halve fles cola over zonder prik? Ja, wat doe je dan. Weggooien is zonde, toch. Dit recept uit het kookboekje ‘Restjeskookboek’ geeft uitsluitsel. Je maakt er gewoon Cola kip van. We moesten het een paar keer testen. Maar nu is het resultaat heerlijk. Bovendien makkelijk om te maken.
Waarom kip in cola marineren?
Behalve dat je kip in een colasaus in de oven zet zoals in dit recept, is het ook een goed idee om je kip in cola te marineren. Marineren doe je voornamelijk om je vlees nog malser te maken. Als je vlees in een zure oplossing legt dan verandert namelijk de structuur (lees: het wordt malser). De vleeseiwitten gaan een beetje losser zitten waardoor het wat meer vocht opneemt. En de frisdrank cola heeft misschien wel een zoete smaak, maar heeft daarnaast ook een hoge zuurgraad. Met andere woorden; dit zuur maakt je vlees malser.
Welke wijn bij Cola kip?
Malse kip in een licht zoete gekruide saus. Je kiest dan voor een rode wijn die wat meer rijpe fruitaroma’s heeft. Wij dronken er een Pinot Noir uit Chili bij. Die heeft dezelfde smaakintensiteit en is eveneens licht gekruid. Maar ook een sappige Zinfandel (of Italiaanse Primitivo) is een goede keus.
Cola kip uit de oven
Ingredienten
- 1 kilogram kipkluifjes
- 100 gram bruine suiker
- snufje grof zeezout
- 2 eetlepels Dyon mosterd
- 4 eetlepels tomatenketchup
- 250 ml cola blikje of een overschotje uit een fles
Extra nodig
- ovenschotel van 20 bij 30 cm
Bereiding
- Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de kipkluifjes ca. 30 minuten op laag vuur. Schep met een schuimspaan het bruine schuim er vanaf.
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Giet de kip af, dep ze droog en doe ze in een kleine braadslede of ovenschotel. Bestrooi met bruine suiker en zeezout.
- Roer de mosterd, ketchup en een scheut cola door elkaar. Verdeel over de kip. Voeg de rest van de cola toe en zet de kip ca. 45 minuten in de oven tot de kip gaar en de saus iets is ingedikt.
- Lekker met witte rijst en wortelsalade.
Het kookboek
Praktisch kookboekje met 60 recepten die inspireren om bewuster om te springen met voedsel. In dit 2e boekje zijn het vooral creatieve recepten om meer uit je drankrestjes te halen. Van koffie en thee, melk tot bier tot wijn en sterke drank. Paar voorbeelden van ideeën met restjes wijn: maak wijnconfituur, rodewijnsaus, sangria of een wijnlolly.
Bestellen kun je hier:
Titel : Het 2e restjeskookboek
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 9789 4014 5336 3
Prijs : € 19,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen