Wil je leren bakken, dan is het kookboek Bloem, Suiker, Boter hét basisboek dat je alle kneepjes van het vak leert. Geschreven door de Britse Nicola Lamb die werd opgeleid door de beste bakkers ter wereld. Deze waanzinnig lekkere chocolate chip cookies zijn van haar hand. Echt heel simpel om te maken. In een uurtje staan ze op tafel.
In het originele recept maakt Nicola 5 gigantische koeken. Wij vonden de ‘cookies’ wel erg groot en machtig. Dus maakten we ze ietsje kleiner. Ze moeten dan iets langer in de oven, maar dat is geen probleem. In het onderstaand recept geven we beide opties.
In het intro van het recept vertelt Nicola het volgende:
‘Schaamteloos dikke chocolate chip cookies, geïnspireerd op de Levain Bakery in New York – dik en kleverig in het midden (als ze warm zijn) en met een krokant randje. Een winnaar! Toen ik in de stad woonde, reisde ik 70 blokken voor zo’n koek. Vergeleken met andere koekjes, wordt hier relatief weinig boter en suiker gebruikt, in verhouding tot de andere ingrediënten, en extreem veel chocolade, die je kunt aanpassen bij waar je zin in hebt. Verlaag alleen niet de hoeveelheid want die is medeverantwoordelijk voor de structuur van de koek. De baktijd is variabel – je kunt zelf beslissen hoe gevaarlijk kleverig je ze wilt hebben. De miso-walnoten, die mijn vriendin en mentor Ayako Watanabe me leerde maken, geven een extra complexe smaak.’
Ingredienten
Miso-walnoten
- 100 gram walnoten
- 50 ml mirin rijstwijn
- 40 gram fijne suiker
- 50 gram witte miso
Cookies
- 90 gram boter op kamertemperatuur
- 80 gram lichtbruine basterdsuiker
- 80 gram fijne suiker
- 1 ei
- 220 gram tarwebloem
- ½ theelepel baksoda zuiveringszout
- 1 theelepel zeezoutvlokken plus wat voor eroverheen
- 260 gram pure chocolade in stukjes
Bereiding
- Maak de miso-walnoten: rooster de walnoten in een droge koekenpan. Breek ze in grove stukken. Verwarm de rijstwijn, fijne suiker en witte miso op halfhoog vuur. Voeg als het mengsel kookt de geroosterde walnoten toe en roer erdoor. Laat 2 minuten op laag vuur koken, tot het dik wordt. Schep uit de pan en laat voor gebruik helemaal afkoelen.
- Maak het deeg: klop de boter, basterdsuiker en fijne suiker door elkaar, tot ze gemengd maar niet te luchtig zijn. Klop het ei erdoor, schraap de zijkanten van de kom naar beneden, tot alles goed gemengd is. Zeef de droge ingrediënten erboven en vouw ze door het boter-eimengsel. Roer de walnoten erdoor, gevolgd door de chocolade.
- Vorm er 5 losse, luchtige ballen van 180 gram of 10 van 90 gram van. Je kunt de koeken meteen bakken of het deeg een nacht in de koelkast zetten als je wilt; dat heeft geen invloed op het eindresultaat.
- Verhit de oven tot 170 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de deegballen over de bakplaat. Bak de koeken 18 minuten (of, afhankelijk van hoe je de koeken het lekkerst vindt, ergens tussen de 16 en 20 minuten). Als je 10 minder grote koeken maakt , bak ze dan 9-12 minuten. Laat ze op een rooster helemaal afkoelen. Bestrooi eventueel met wat extra zout. Het lekkerst is als ze nog een klein beetje warm zijn, maar helemaal afgekoeld zijn ze net zo goed! De textuur verandert dan van zacht-kleverig naar stevig.
Het kookboek Bloem, Suiker, Boter
Super leerzaam kookboek met heel veel achtergrondinformatie over basis-ingrediënten. De helft van boek zijn gedetailleerde recepten; van de lekkerste cheesecake, de perfecte croissant of de ultieme chocoladetaart. Met dit boek in de hand kun je zo meedoen aan Heel Holland Bakt. Genomineerd als kookboek van het jaar 2024.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Bloem, Suiker, Boter
Auteur : Nicola Lamb
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 946 4043 167
Prijs : €
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!