Smeuïge kerst

Chocoladetaartje met cranberrysaus

Echt een kerstdessert voor chocolade addicks: spannend chocoladetaartje met een smeuïge binnenzijde. Warm van buiten, en als je hem openmaakt, vloeit de chocolade naar buiten. Wat een mooi gezicht is dat. Erbij een rode saus gemaakt van de friszure cranberry’s afkomstig van onze eigen eiland Texel. Dit verrassende chocoladetaartje met smeuïge vulling zorgt voor het wow-effect, niet alleen qua smaak maar ook in deze gouden wijn-spijscombinatie.

Welke wijn bij Chocoladetaartje met cranberrysaus?

Zo’n combinatie van rood fruit met chocolade, daar past een Ruby Port bij. Zo’n mooie rode port is zowel fruitig als krachtig.  Frisse cranberry’s accentueren het fruit in de port. Met name wanneer de port een aantal jaren gerijpt is op houten vaten past hij ook goed bij chocolade. Een ander goed idee is de sweet Banyuls uit de Languedoc; een chocoladewijn bij uitstek.

Chocoladetaartje met cranberrysaus

Chocoladetaartje met cranberrysaus

Bereiding: 45 minuten
Wachttijd 1 uur
Totaal: 1 uur 45 minuten
Geef je over aan de rijke verleiding van ons chocoladetaartje, prachtig afgemaakt met een pittige cranberrysaus. Een zoete symfonie waarin bittere chocolade en fruitige noten elkaar ontmoeten, perfect voor elke chocoholic.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Cranberrysaus

  • 3 el cranberrycompote
  • 75 ml granaatappel-frambozensap fles, koeling
  • 1 ½ zakjes vanillesuiker

Taartje

  • 100 g extra bittere chocolade min. 70% cacao
  • 75 g roomboter
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • 50 g bloem gezeefd
  • 1 el poedersuiker gezeefd
  • 4 muntblaadjes

Extra nodig

  • 4 goed ingevette soufflévormpjes met bloem bestoven (inh. 1 ½ dl)

Bereiding
 

  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de compote is opgelost in het sap. Laat afkoelen.
  • Zorg dat de vormpjes goed dik ingevet zijn, anders komen de taartjes er niet goed! Doe de chocolade en de boter in een steelpan. Verwarm al roerende heel zachtjes op het vuur tot er een gesmolten en glad mengsel ontstaat. Laat een kleine beetje afkoelen. Klop de eieren met de suiker in ca. 3 minuten dik en luchtig. Schep het chocolademengsel erdoor. Schep de bloem erdoor. Verdeel over de ingevette vormpjes.  Zet 1 uur in de koelkast om koud te laten worden.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak in ca. 12 minuten tot de buitenzijde stevig is, maar binnenzijde nog smeuïg. Haal de taartjes uit de oven en laat ca. 2 minuten rusten. Voorzichtig op een bordje keren, cakeje uit de vormpjes laten komen. Schenk de cranberrysaus er rondom heen. Doe de poedersuiker in een klein zeefje en bestrooi de bovenzijde van de taartjes. Garneer met muntblaadjes.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef@9 2012.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Meer heerlijke KERSTrecepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Meer ideeën voor je kerstdessert:

chocolade-kersen tiramisu
panna cotta met Vylmer
rijstpudding met butterscotschsaus
warme vanille-trifle van Yvette van Boven
chocolademousse met kersen
Noten-carameltaart

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept