Echt een kerstdessert voor chocolade addicks: spannend chocoladetaartje met een smeuïge binnenzijde. Warm van buiten, en als je hem openmaakt, vloeit de chocolade naar buiten. Wat een mooi gezicht is dat. Erbij een rode saus gemaakt van de friszure cranberry’s afkomstig van onze eigen eiland Texel. Dit verrassende chocoladetaartje met smeuïge vulling zorgt voor het wow-effect, niet alleen qua smaak maar ook in deze gouden wijn-spijscombinatie.
Welke wijn bij Chocoladetaartje met cranberrysaus?
Zo’n combinatie van rood fruit met chocolade, daar past een Ruby Port bij. Zo’n mooie rode port is zowel fruitig als krachtig. Frisse cranberry’s accentueren het fruit in de port. Met name wanneer de port een aantal jaren gerijpt is op houten vaten past hij ook goed bij chocolade. Een ander goed idee is de sweet Banyuls uit de Languedoc; een chocoladewijn bij uitstek.

Chocoladetaartje met cranberrysaus
Ingredienten
Cranberrysaus
- 3 el cranberrycompote
- 75 ml granaatappel-frambozensap fles, koeling
- 1 ½ zakjes vanillesuiker
Taartje
- 100 g extra bittere chocolade min. 70% cacao
- 75 g roomboter
- 2 eieren
- 50 g suiker
- 50 g bloem gezeefd
- 1 el poedersuiker gezeefd
- 4 muntblaadjes
Extra nodig
- 4 goed ingevette soufflévormpjes met bloem bestoven (inh. 1 ½ dl)
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de compote is opgelost in het sap. Laat afkoelen.
- Zorg dat de vormpjes goed dik ingevet zijn, anders komen de taartjes er niet goed! Doe de chocolade en de boter in een steelpan. Verwarm al roerende heel zachtjes op het vuur tot er een gesmolten en glad mengsel ontstaat. Laat een kleine beetje afkoelen. Klop de eieren met de suiker in ca. 3 minuten dik en luchtig. Schep het chocolademengsel erdoor. Schep de bloem erdoor. Verdeel over de ingevette vormpjes. Zet 1 uur in de koelkast om koud te laten worden.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak in ca. 12 minuten tot de buitenzijde stevig is, maar binnenzijde nog smeuïg. Haal de taartjes uit de oven en laat ca. 2 minuten rusten. Voorzichtig op een bordje keren, cakeje uit de vormpjes laten komen. Schenk de cranberrysaus er rondom heen. Doe de poedersuiker in een klein zeefje en bestrooi de bovenzijde van de taartjes. Garneer met muntblaadjes.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef@9 2012.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel
Meer heerlijke KERSTrecepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Meer ideeën voor je kerstdessert:
–chocolade-kersen tiramisu
–panna cotta met Vylmer
–rijstpudding met butterscotschsaus
–warme vanille-trifle van Yvette van Boven
–chocolademousse met kersen
–Noten-carameltaart

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!