Simpel, snel en eenvoudig; dat is dit Chinese lunchgerechtje van roerei met tomaat. Bovendien ook nog eens koolhydraatarm. Binnen 5 minuten klaar! En echt superlekker!
Als je op zoek bent naar iets koolhydraatarms voor de lunch, dan is dit een perfect gerechtje. Dit roerei-recept kwam ik tegen in het kookboek ‘Uit de keuken van Xi’an Famous Food’ van de New Yorker Jason Wang. En ik was meteen verkocht met name door de simpelheid. Jason noemt dit ‘kokkerellen voor vrijgezellen’, om het zo snel, eenvoudig, vullend en eiwitrijk is.
Welke wijn bij Chinese roerei met tomaat?
Misschien is een glas wijn niet direct voor de handliggend. Ei en wijn vormen meestal geen goede combinatie. Maar heb je toch zin in wijn, kies dan voor iets mousserends (champagne of cava). Dat gaat altijd goed in combinatie met een ei-gerecht.
Ben je op zoek naar de juiste wijn bij een gerecht dat je wilt gaan eten of koken? Op de website van Vinify is sinds kort de eerste digitale sommelier van Nederland te vinden. Ze heet Vina. Deze, op kunstmatige intelligentie gebaseerde, tool helpt je bij het vinden van de juiste fles wijn die past bij jouw gerecht. Werkt heel simpel. Je vult de belangrijkste ingrediënten in, even wachten, en dan… geeft Vina je een uitgebreid antwoord. Proberen? Maak hier kennis met Vina.
Eieren en tomaten op z’n Chinees
Ingredienten
- 2 lente-uitjes
- 1 tomaat in grove stukken
- 2 grote eieren losgeklopt
- 2 eetlepels rijst olie
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel sojasaus
- ½ theelepel suiker
Bereiding
- Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de tomaat in stukjes. Klop de eieren los in een kommetje.
- Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op laag vuur.
- Doe de eieren erin en roer kort (ca. 15 seconden) tot het roerei gaat bijna gaar is. Schep het ei in een kommetje. Zet apart.
- Zet het vuur nu hoog, voeg een eetlepel olie toe en verhit. Roerbak de lente-uitjes ca. 2 minuten. Roer de tomaat erdoor en bak ca. 15 seconden mee. Breng op smaak met zout.
- Roer de sojasaus en zout erdoor. Voeg het roerei toe en schep erdoor. Bak alles nog ca. 30 seconden. Serveer direct.
Het kookboek: Xi’an Famous Foods
Xi’an Famous Foods is een Chinees restaurant in New York. Vader en zoon koken hier volgens de West-Chinese keuken, maar met moderne Amerikaanse twist. Zoon Jason Wang, nu eigenaar en chef, vertelt in dit kookboek zijn familieverhaal aan de hand van hun recepten.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:
Titel : Xi’an Famous Foods
Auteur : Jason Wang
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 0593
Prijs : € 39,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen