Meatless Monday

Chinese roerbakgroenten met tahoe: snel & gezond

Wil je snel & makkelijk klaar zijn vandaag. Dan is deze Chinese roerbakschotel een aanrader. Je haalt een zak Chinese wokgroenten, tahoe en een zakje gefermenteerde zwarte bonen in huis. Even wokken en je zit binnen 20 minuten aan tafel.

 Misschien ben je geen fan van tahoe. Maar gebakken tahoe met zwarte bonen staat bij veel Kantonese restaurants op de menukaart en is nog steeds een van de meeste bestelde vegetarische gerechten.

 Dit gerecht met Chinese roerbakgroenten komt uit het nieuwe kookboekje Chinese takeaway met 5 ingrediënten van de Kantonese chefkok Kwoklyn Wan. In feite klopt dat ook in dit recept, want je hoeft maar 3 dingen in huis te halen. Het overige staat waarschijnlijk gewoon al in je voorraadkast.

Welke wijn bij Chinese roerbakgroenten met tahoe?

Drink bij dit gerecht met gebakken groenten en tahoe een witte wijn. Kies bij voorkeur voor een Sauvignon Blanc uit de Loire of een Pinot Grigio. Maar ook een rosé uit de Provence is een goede keus.

Chinese roerbakgroenten met tahoe uit het kookboek Chinese takeaway met tahoe

Chinese roerbakgroenten met gebakken tahoe

Voorbereiding: 20 minuten
Supersnel en lekker gezond is deze vegetarische roerbakschotel uit het kookboekje van chefkok Kwoklyn Wan.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 4 eetlepels gefermenteerde zwarte bonen o.a. toko*
  • 250 gram stevige tahoe in blokjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
  • 1 zak Chinese wokgroenten 400 gram
  • 1 eetlepel maïzena gemengd met 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel witte peper
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels lichte sojasaus

Extra nodig

  • wok

Bereiding
 

  • Laat de gefermenteerde zwarte bonen 10 minuten in 100 ml water weken, giet af door een zeef en zet apart.
  • Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur en bak de tahoe in 6 tot 8 minuten aan alle kanten goudbruin. Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier.
  • Bak in dezelfde wok de knoflook en de zwarte bonen 45 seconden op middelhoog vuur, tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de wokgroenten toe, zet het vuur hoger en bak 2 minuten. Voeg 120 ml water, het zout, de peper, de suiker, de sojasaus en de gebakken tofu toe en breng aan de kook. Roer het maïzenapapje door en schenk al roerend bij de saus, tot de saus is gebonden. Serveer direct. Breng eventueel op smaak met zoete chilisaus.
  • Lekker met gekookte rijst en komkommersalade.

Wat zijn gefementeerde zwarte bonen?

Gefermenteerde zwarte bonen (ookwel Tau see) zijn kleine zwarte sojaboontjes die eerst gestoomd en vervolgens met zout en specerijen worden gefermenteerd. Ze hebben een uitgesproken zoute en aromatische smaak.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Chinese takeawayTitel : Chinese Takeaway met 5 ingrediënten
Auteur : Kwoklyn Wan
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 253 7
Prijs : € 20,95

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept