Meatless Monday

Cheesy boterbonen met venkel en chilipeper

Eigenlijk ben ik helemaal geen bonen liefhebber, maar dit gerecht heeft mijn hart gestolen. Heerlijke witte boterbonen (oftewel limabonen) met kaas en venkel. De homemade zoetzure chilipepers maakt dit gerecht briljant. Net iets meer werk. Maar de moeite meer dan waar. Echt comfortfood voor de zomer.

Het recept komt uit het kookboek Briljante Bonen van de Nederlandse Bloeme Burema. In het intro van dit recept vertelt zij het volgende:

Portret Bloeme Burema
Portret Bloeme Burema

Ik woonde een tijd lang in de buurt bij The Cottage, een restaurant in Amsterdam met een Engelse keuken. Ik kwam er bijna wekelijks voor hun omelet met cheddar en pickled chili’s. Dat gerecht is dusdanig lekker dat ik zo vrij ben geweest het te ‘verbonen’. Wat blijkt? Cheddar en zoetzure chilipepers blijken in combinatie met venkel en bonen minstens zo lekker als mijn favoriete omelet. Maar als je in de buurt bent; ga erheen en bestel die omelet!’

 

 

Wat zijn boterbonen?

Boterbonen, ook bekend als limabonen, zijn grote, platte witte bonen met een romige textuur en een zachte, boterachtige smaak. Ze behoren tot de peulvruchtenfamilie en worden vaak gebruikt in soepen, stoofschotels en salades.

 

Welke wijn bij Cheesy witte boterbonen?

Romig, kazig, pikant en citroenig smaken deze witte bonen met venkel. Drink hier een frisse witte wijn bij met een rond mondgevoel. Denk aan Grüner Veltliner of een Chardonnay zonder houtlagering.

Cheesy boterbonen uit het kookboek Briljante bonen van Bloeme Burema

Cheesy boterbonen met venkel en chilipeper

Voorbereiding: 40 minuten
Bereiding: 3 uur
Totaal: 3 uur 40 minuten
Zomerse witte bonen met venkel en gesmolten cheddar. Homemade pickled chili’s zorgen voor verrassing en creativiteit.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Zoetzure chilipepers

  • 50 ml witte wijnazijn
  • ½ theelepel zout
  • 25 gram suiker
  • 5 rode chilipepers in dunne ringen

Boterbonen

  • olijfolie
  • 2 uien in dunne parten
  • zout en peper
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 venkelknollen de kern verwijderd en in dunne parten (bewaar het loof ter garnering)
  • 2 blikken limabonen uitlekgewicht samen 500 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • 150 gram gerijpte cheddar geraspt (of oude kaas)
  • 1 biologische citroen geraspt

Bereiding
 

  • Maak eerst de zoetzure chilipepers. Verhit in een pan de azijn met 50 ml water, zout en suiker tot de suiker is opgelost. Doe de chilipepers in een schone afsluitbare pot en schenk het inmaakvocht eroverheen. Laat de pepers volledig afkoelen in het vocht (ca. 3 uur). Zodra ze afgekoeld zijn, zijn ze klaar om te eten. Koel bewaard zijn de chilipepers ongeveer 2 maanden houdbaar.
  • Verhit intussen een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de ui toe en fruit in 5 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg de venkel toe en smoor met deksel in ongeveer 15 minuten gaar en zacht. Roer zo nu en dan even door. De venkel hoeft geen kleur te krijgen, maar moet juist rustig aan zacht worden. Breng op smaak met zout en peper.
  • Pureer intussen de helft van de bonen tot een gladde puree. Roer de bonenpuree en de resterende hele bonen door de gesmoorde venkel. Voeg, als de bonen goed warm zijn, de geraspte cheddar toe. Laat de kaas smelten en blijf goed roeren. Voeg eventueel een scheut water toe om het geheel iets lopender te maken.
  • Voeg 50 ml inmaakvocht van de rode pepers toe en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Verdeel de bonen over diepe borden of kommen en garneer met het venkelloof, de zoetzure chilipepers en de citroenrasp.
  • Lekker met stokbrood en een groene salade met kerstomaatjes.
TIP
Je kunt dit recept ook maken met gewone witte bonen uit blik. Of 200 gram gedroogde witte bonen. Maar die moet je dan wel eerst voorweken (minimaal 8 uur) en koken (ca. 45 tot 90 minuten afhankelijk van de soort).

 

Het kookboek Briljante bonen

Creatief kookboek met moderne frisse gerechten met bonen in de hoofdrol. Niet alleen peulvruchten, maar ook recepten met snijbonen, tuinbonen en sperziebonen. Van snelle recepten voor drukke dagen tot aan borrelhappen en chique gerechten voor een dinertje thuis.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Briljante bonenTitel : Briljante bonen
Auteur : Bloeme Burema
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 887 398 2
Prijs : € 30,-

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book