Voor het weekend

Charcuterie met pickles: borrelhap in een handomdraai

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Borrelen op z’n Frans; dat is charcuterie met een goed glas wijn, een knapperig stokbroodje erbij en natuurlijk een paar cornichons (die heerlijk zure mini-augurkjes). Je waant je zó op een zonovergoten terras aan de Côte d’Azur. Maar… het kan nóg lekkerder. Maak er een schaaltje frisse pickles bij van courgette, sjalot en radijs. Simpel, snel en onweerstaanbaar lekker. Begin wel op tijd, want de groenten moeten even marineren.

Dit recept komt uit het kookboek Le Sud van Rebekah Peppler. Een aanrader voor liefhebbers van de Zuid-Franse keuken: je vindt er zo’n 90 authentieke recepten, plus fijne tips over wijn, alternatieve ingrediënten én hoe je die relaxte Franse sfeer zelf creëert.

 

Wat is charcuterie precies?

Charcuterie is de Franse verzamelnaam voor fijne vleeswaren, meestal gedroogd of gezouten. Denk aan saucisson sec, coppa, salami, paté of rillettes. Het woord komt van chair cuite en betekent letterlijk ‘gekookt vlees’. Elke Franse streek heeft z’n eigen specialiteiten: in de Ardennen zie je veel hammen en paté, in het noordwesten rillettes, het zuidwesten kiest voor foie gras, en in het zuiden pronken droge worstjes op tafel.

Hoeveel charcuterie per persoon?

Als je charcuterie serveert als voorgerecht, reken dan op 60 tot 80 gram per persoon. Als onderdeel van een borrelplank kan het iets minder zijn, afhankelijk van wat je er nog meer bij geeft. Serveer altijd met goed stokbrood, een klontje roomboter en uiteraard cornichons. En let op: nooit zoetzure augurken, die zijn veel te zoet en verpesten de balans.

 

Welke wijn bij charcuterie met pickles?

Een goede charcuterieplank vraagt om een wijn met frisheid en zuren om het vet van de vleeswaren in balans te brengen. Kies bijvoorbeeld voor:

  • een koele Pinot Noir uit de Elzas of Bourgogne
  • een frisfruitige Beaujolais Villages
  • of een droge rosé uit de Provence, die sluit naadloos aan op het Franse vakantiegevoel.
Charcuterie met pickles

Charcuterie met snelle pickles

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 2 uur 30 minuten
Totaal: 2 uur 45 minuten
Charcuterie met zelfgemaakte pickles van courgette en radijs. Snel, fris en onweerstaanbaar lekker. Perfect borrelrecept voor zomerse dagen!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 middelgrote courgette in heel dunne plakjes
  • 2 sjalotjes in heel dunne plakjes
  • 2 theelepels zeezout
  • 12 radijsjes in stukjes van 1 cm
  • 100 gram charcuterie

Dressing

  • 150 ml rode wijnazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel chilivlokken
  • Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.

Bereiding
 

  • Doe de courgette en sjalotten in een vergiet en voeg 1 theelepel zout toe. Schep om en zet ca. 2 uur apart om uit te lekken. Schep halverwege nog een keer om.
  • Knijp met een schone theedoek of een stuk keukenpapier het overtollige vocht eruit en doe in een middelgrote kom of weckpot.
  • Doe de radijsjes in aparte kom. Meng in een maatbeker de ingrediënten voor de dressing, zorg ervoor dat suiker en zout goed is opgelost. Giet de helft over de radijsjes en de andere helft over het courgettemengsel. Laat alles minstens 30 minuten en maximaal 2 uur rusten. Meng daarna door elkaar.
  • Verdeel de dunne plakjes worst dakpansgewijs op een mooie schaal. Garneer met de ingemaakte groenten.

Notities

Je kunt de pickles al van tevoren maken en tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

Het kookboek Le Sud

Sfeervol kookboek met 90 recepten rondom de thema’s aperitierf, hoofdmaaltijd en dessert. Naast die overvloed aan recepten ook talloze tips, wijnadviezen en mooie verhalen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Le SudTitel : Le Sud
Auteur : Rebekah Peppler
Uitgever : Uitgeverij
ISBN : 978 90 230 1750 9
Prijs : € 34,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!