Voor het weekend

Char siu; geroosterde varkenshaas op z’n Chinees

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Char siu, oftewel cha sieuw, tja sieuw (het wordt op vele manieren geschreven),  is een heerlijk zoet en aromatisch Chinees gerecht, gemaakt van gegrild varkensvlees. Makkelijk om te maken. Vers uit de oven, of van de grill. Maar op de barbecue leggen kan ook!

Denk je aan Chinees eten, dan ploppen meteen de gerechten op die je kent van het Chinese restaurant om de hoek. Je kent ze vast wel: tjap tjoy, nasi goreng, loempia, foe yong hai of babi pangang. Maar het echte Chinese eten zoals dit gerecht kom je daar  nauwelijks tegen.

 

Wat is Char siu?

Het  is een traditioneel Chinees gerecht uit de Kantonese keuken, bekend als gegrild varkensvlees. Eigenlijk hoor je dit te maken van wat vetter vlees dan varkenshaas, zoals varkensnek (procureur). Je zou ook buikspek kunnen gebruiken. Het vlees wordt altijd eerst gemarineerd in een mix van honing, vijfkruidenpoeder, sojasaus, hoisinsaus, rijstwijn. Minimaal 30 minuten, maar hoe langer hoe beter.

 

Rode kleur maakt het

Char siu is van origine een beetje rood gekleurd. Die rode kleur is afkomstig van gefermenteerde rijst of gefermenteerde tofu. Tegenwoordig wordt vaak kleurmiddel gebruikt, zoals in dit recept, en dat kan natuurlijk ook. Die rode gefermenteerde tofu ( je kunt ook chu hou saus gebruiken) zorgt alleen wel voor de kenmerkende zoete en hartige smaak. Maar helemaal weglaten is ook een optie, zoals ik heb gedaan.

 

Hoe eet je char siu?

Na het marineren wordt het vlees geroosterd of gegrild tot het een glanzende, roodbruine buitenkant heeft. Ook wordt het vaak geserveerd als onderdeel van een rijst- of noedelgerecht, maar kan ook op zichzelf gegeten worden als hoofdgerecht begeleid met witte rijst en Chinese groenten. Maar de Kantonezen gebruiken dit vlees ook hun dim sum, gevuld broodje of in bladerdeeg-hapjes (cha siu kok).

Portret Filip Boon
Portret Filip Boon

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Tasty Asia van Filip Poon. Poon is een Zweedse kok, met Chinese roots. Hij heeft zichzelf leren koken en won op 18-jarige leeftijd de Zweedse editie van Masterchef.

 

Welke wijn bij Char siu?

Dit malse vleesgerecht uit de Chinese keuken smaakt zowel zout als zoet. Maar ook kruidig door het vijfkruidenpoeder en de steranijs. Drink hier een volle rijpe rode wijn bij met weinig tannine zoals een Primitivo of Zinfandel. Of lees mijn verhaal Welke wijn bij de Chinese keuken?

 

 

 

 

Char Siu, geroosterd varkenshaas uit het kookboek Tasty Asia van Filip Boon

Char Siu; Chinees geroosterd varkensvlees

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 1 uur
marineren 35 minuten
Totaal: 1 uur 45 minuten
Heerlijk zoet en aromatisch Chinees gerecht. Oorspronkelijk afkomstig uit de Kantonese keuken. Vlees eerst marineren en dan grillen in oven of op de barbecue.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

Marinade

  • 3 teentjes knoflook
  • fijngehakt
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 2 el Shaoxing-rijstwijn
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 el rode voedselkleurstof
  • kan worden weggelaten
  • 1 tl five spices
  • 1 steranijs gevijzeld
  • 100 ml hoisinsaus

Vlees

  • 1 kg varkenshaas
  • 2 el honing
  • 1 el heet water

Filips zoete sojasaus

  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml water
  • 40 g kristalsuiker

Serveer met

  • 3 hele choy sum of paksoi
  • 3 el oestersaus
  • Rijst

Bereiding
 

  • Meng de ingrediënten voor de marinade in een schaal. Maak de varkenshaas schoon en snijd in 8 langwerpige stukken. LET OP: snijd met de richting van de vezels mee. Laat het vlees dan marineren in een plastic zak of in een schaal, minstens 30 minuten, maar hoe langer het staat, hoe lekkerder – 24 uur is optimaal.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht op 200 °C).
  • Meng de honing en het water. Haal het vlees uit de marinade en leg het vlees op een rooster met een bakplaat met een scheutje water eronder. Zet in de oven en bak 10 minuten. Draai de stukken om, bestrijk met wat van het honingmengsel en bak nog circa 15 minuten, of tot de kerntemperatuur circa 70 °C is. Haal het vlees uit de oven en laat 10 minuten rusten. Snijd het vlees dan in dunne reepjes.
  • Breng intussen de ingrediënten voor de sojasaus in een steelpannetje aan de kook tot de suiker is opgelost. De saus kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren.
  • Snijd de choy sum of paksoi doormidden en stoom circa 5 minuten of kook 1-2 minuten in gezouten water. Haal eruit, leg op een serveerschaal en schenk de oestersaus eroverheen. Lekker met witte rijst.

Het kookboek Tasty Asia

Mooi kookboek met klassiekers uit de Oost-Aziatische keukens Van Japan en China tot Korea en Thailand. Veel achtergrond informatie over keukengerei, Aziatische basis ingrediënten en kruiden. Veel makkelijke recepten (Tom Kha Kai, Bibimbap, Banh mi, Okonomiyaki, Nasi goreng) zonder ellenlange ingrediëntenlijsten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Tasty Asia Titel : Tasty Asia
Auteur : Filip Poon
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1728 8
Prijs : € 26,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!