Heb je al een voorgerecht voor je kerstdiner? Deze carpaccio met truffelmayonaise is subliem! In 10 minuten op tafel, want de basis is simpel en de truffelmayonaise zo gemaakt. Bovendien is deze Kerst-versie weergaloos lekker. Vanaf nu maak je hem nooit meer anders.
Wat voor vlees is carpaccio?
Officieel bestaat carpaccio uit flinterdun gesneden rauw rundvlees versierd met straaltjes romige dressing. Carpaccio is een Italiaans gerecht, bedacht door de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië. Hij vernoemde zijn gerecht naar de Venetiaanse schilder Carpaccio, en pseudoniem van Vittore Scarpazza (1455 – 1525), want de kleur van het gerecht deed hem denken aan het werk van deze schilder, dat op dat moment werd tentoongesteld in Venetië.
Maar het woord carpaccio wordt ook gebruikt voor alles wat heel dun is gesneden. Zo kun je ook gerechten tegenkomen als carpaccio van tonijn, zalm, coquilles of carpaccio van bietjes.
Welke wijn drink je bij carpaccio met truffelmayonaise?
Als wijn-spijscombinatie zit je met een mousserende wijn helemaal goed; die voegt zich naar alle smaken. Denk dan aan Champagne, Cava of Crémant. Welke? Lees hier nog even mijn verhaal over betaalbare bubbels tot 30 euro. Zo heb je een prachtige start van je diner.
MUZIEK: Luister intussen naar mijn I LOVE FOOD & WINE – playlist op Spotify. Heerlijke muziek voor tijdens je kerstdiner!
Carpaccio met truffelmayonaise
Ingredienten
- 3 pakjes carpaccio à 120 gram koeling supermarkt*
- ¾ zakje knapperige mini-croutons à 30 gram naturel
- ¼ zakje rucola à 85 gram
truffelmayonaise
- 4 eetlepels mayonaise
- ½ potje witte truffel roomsaus à 80 gram AH
- ½ eetlepel vers citroensap
- zout versgemalen peper
Bereiding
- Maak eerst de truffelmayonaise. Doe in een kom mayonaise, witte truffel roomsaus, citroensap. Roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak de verpakkingen van de carpaccio open. Verdeel het vlees over 6 borden. Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten uit de carpaccio-verpakking lichtbruin.
- Verdeel pijnboompitten en de Parmezaanse kaas (uit de carpaccioverpakking) over het vlees. Bestrooi met de mini-croutons. Schep kleine toefjes truffelmayonaise rondom de carpaccio. Garneer met de rucola.
- Serveer met knapperig stokbrood.
*Bijgeleverde dressing wordt dus NIET gebruikt!
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!