Deze overheerlijke vissoep is mijn zomerse variatie op de klassieker Caldeirada; een verrukkelijke visstoofpot uit de Portugese keuken. Ik had nog een aantal left-overs in vriezer en koelkast en daar maakte ik deze maaltijdsoep van. Heel simpel om te maken.
In Portugal bereiden ze de Caldeirada stoofpot met hele vissen, inclusief vel en graten. Dat maakt alles nog lekkerder natuurlijk. Maar gemak dient de mens. Dus ik kies voor kabeljauwfilet en een zakje zeevruchtenmix uit de diepvries (een van mijn left-overs).
Wat is Caldeirada?
Zoals gezegd, deze traditionele visstoofpot combineert verschillende soorten vis en zeevruchten, vaak afhankelijk van wat er vers en beschikbaar is. De vissoorten variëren in Portugal, maar de meest gangbare keuzes zijn kabeljauw, zeeduivel, tong, en inktvis.
De basis van Caldeirada bestaat meestal uit:
- Vis en zeevruchten: een mix van verschillende soorten, meestal lokaal gevangen.
- Aardappelen: in plakjes gesneden en vormen een belangrijk onderdeel van de stoofpot.
- Ui en knoflook: deze worden gebakken om extra smaak te geven.
- Tomaten: vers of in blik, ze geven een rijke, hartige smaak aan de stoofpot.
- Paprika’s: rode en groene paprika’s voor kleur en smaak.
- Olijfolie: essentieel in de Portugese keuken en zorgt voor een rijke smaak.
- Witte wijn: voor een lichte zuurgraad en diepte van smaak.
- Kruiden en specerijen: zoals laurierblad, peterselie, en soms saffraan voor een extra smaaklaag.
De ingrediënten worden in lagen in een grote pan gelegd, beginnend met de aardappelen en uien, gevolgd door de vis en andere zeevruchten. De stoofpot wordt langzaam gekookt zodat alle smaken goed kunnen mengen en de vis zacht wordt.
Waar eten ze Caldeirada?
Caldeirada is een gerecht dat vooral populair is langs de hele kustlijn, maar je komt het met name tegen in de regio’s in het noorden en het midden van Portugal. Het staat regelmatig op de kaart bij restaurants in de kustplaatsen zoals Aveiro, Nazaré, Peniche, en de Algarve.
De Algarve, in het zuiden van Portugal, heeft ook zijn eigen variant, vaak met een mix van vis en schelpdieren die typerend zijn voor de warme wateren van deze regio.
Welke wijn bij Caldeirada?
Deze Portugese vissoep smaakt vooral heel mediterraan door de paprika, tomaten en knoflook. Hier smaakt een rosé, zoals de Rosada van Niepoort, altijd goed bij. Maar ook een Vinho Verde uit Noord-Portugal zal er heerlijk bij smaken. Een heerlijke frisse witte wijn.

Caldeirada; goed gevulde maaltijd-vissoep uit Portugal
Ingredienten
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 250 ml witte wijn
- 2 saffraandraadjes
- 1 laurierblaadje
- 500 ml visbouillon
- 350 gram aardappelen geschild en in grove stukken
- 1 blik kerstomaatjes Mutti
- 150 gram venkel in stukjes
- 1 potje geroosterde paprikareepjes 180 gram, uitgelekt
- 200 gram zeevruchtenmix diepvries*
- 250 gram kabeljauwfilet in stukken
- zout versgemalen peper
- 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
Bereiding
- Verhit in een grote soeppan de olijfolie. Bak de uien en knoflook ca. 3 minuten.
- Voeg de witte wijn, saffraan en laurierblad toe. Roer de visbouillon erdoor. Breng aan de kook. En laat ca. 5 minuten zachtjes koken.
- Voeg toe: aardappelen, tomaten plus vocht, venkel en paprikareepjes. Breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
- Roer de zeevruchtenmix erdoor en laat opnieuw aan de kook komen. Bestrooi intussen de kabeljauw met zout en peper. Voeg toe aan de soep en laat enkele minuten zachtjes koken tot de vis net aan gaar is.
- Verdeel de soep over vier borden. Bestrooi met peterselie. Lekker met stokbrood.
Notities


Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!