Gouwe Ouwe

Bruschetta met paddenstoelen, dragon en spek

Elke maand deelt Mieke van Laarhoven een van haar favorieten uit haar Gouwe Ouwe-knipselmap. Deze maand staan de paddenstoelen centraal. Haar ultieme herstfavoriet is een bruschetta met paddenstoelen en dragon.

Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik fan van paddenstoelen. Dat waren vroeger bij ons thuis dus champignons, want meer smaken kenden wij niet. Die gingen dan in plakjes gesneden door een saus (ja! champignon-roomsaus het summum van decadentie) bij gebraden varkenshaasjes of dito in de soep. De eerste keer dat ik iemand champignons in kwarten zag snijden in plaats van in plakjes vond ik verbijsterend innovatief. Nu, zo veel jaar later heb ik de grote variëteit aan paddenstoelen leren kennen en wat voor lekkers je daar allemaal mee kunt koken.

Verliefd op Franse boleten

Vorig jaar waren man en ik een weekje op het Franse platteland. In oktober. We logeerden in een schattig huis, omringd door weilanden, bos en meertjes. De eigenaar van ons huis ging elke dag wildplukken en kwam met de mooiste boleten thuis waar hij gul van deelde. Wat hebben we genoten van deze prachtige en krachtige paddenstoel. We hebben ze gebakken, gestoofd, op olie gezet, gedroogd en er zelfs poeder van gemaakt. En wilden eigenlijk niet meer weg van dit betoverend mooie plekje.

Enfin. Ik ga jullie verder niet vermoeien met mijn vakantievreugd en geef een simpel te maken maar o zo lekker recept van gebakken paddenstoelen. Voor op de boterham, of in een omelet, of door de pasta. Alles goed! Bon appetit.

Welke wijn bij bruschetta met paddenstoelen?

De gebakken paddenstoelen smaken aards. Dragon zorgt voor lichte anijstoon op de achtergrond. Schenk hier een glas rode wijn bij, zoals bijvoorbeeld een rode Bordeaux. Het zout van de ontbijtspek maakt dat de wijn ronder overkomt. Maar ook een pinot noir is een goede match. Die accentueert de aardsheid van de paddenstoelen. Drink de wijn licht gekoeld, dan komt het fruit meer naar voren en maakt dat de wijn lichter overkomt.

Bruschetta met paddenstoelen, dragon en spek

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 600 g gemengde paddenstoelen
  • 50 g roomboter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 15 g dragon, grof gehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 4 sneden (zuurdesem)brood

Stap 1

Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier. Verhit in een grote koekenpan de boter. Bak de paddenstoelen met de knoflook ca. 5 minuten op hoog vuur (doe dit in gedeelten anders laten ze veel vocht los). Schep regelmatig om. Roer de dragon erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Bak intussen in een andere koekenpan het ontbijtspek uit tot het knapperig is. Rooster het brood bruin en knapperig. Leg op ieder bord een snee brood. Verdeel de paddenstoelen erover. Leg het ontbijtspek erop.

Credit: Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti